Svet

Egiptovska opozicija ne podpira ultimata vojske

STA / S.R.
2. 7. 2013, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Egiptovska glavna opozicijska zveza je sporočila, da ne bo podprla vojaškega udara v državi. Obenem je izrazila zaupanje, da izjava vojske ne pomeni, da bo nase prevzela politično vlogo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters
Po drugi strani pa je Mursi imel tudi nekaj podpornikov.

Egiptovska nacionalna osvobodilna fronta je v izjavi sporočila, da ne podpira vojaškega udara.

"Od 22. novembra 2012, ko je bila ustanovljena, je bila fronta zavezana izgradnji civilne, moderne in demokratične države, ki omogoča sodelovanje vseh političnih smeri, vključno s političnim islamom," so zapisali. Ob tem so dodali, da verjamejo, da ponedeljkova izjava vojske ne pomeni, da se bo vojska vmešala v politiko ali odigrala politično vlogo.

Osvobodilna fronta sicer vztraja, da zahteve po odstopu predsednika Mohameda Mursija ne kršijo demokratičnih načel, pač pa gre za poskus, da se revolucija iz leta 2011, v kateri je bil strmoglavljen Hosni Mubarak, vrne nazaj na pravo pot.

"Pozivi k odstopu Mursija niso v nasprotju z demokratičnimi procesi. Nobena od zahtev revolucije ni bila izpolnjena, Mursi in Muslimanska bratovščina so državo popeljali v smer, ki v glavnem izraža njihovo željo po prevladujočem položaju v državi," še menijo.

Egiptovska vojska je v ponedeljek predsedniku Mursiju in opoziciji dala 48 ur časa za dogovor o tem, kako naprej, v nasprotnem primeru bo posredovala. Egiptovsko predsedstvo je ultimat zavrnilo in napovedalo, da bo nadaljevalo z lastnim načrtom za narodno spravo.

V nedeljo so po vsej državi potekali spopadi in protesti opozicijskih protestnikov. Po navedbah vojaških virov so bili to najmnožičnejši protesti v zgodovini države, saj naj bi se na ulice egiptovskih mest zgrnilo na "milijone" ljudi. Po protestih je Mursija zapustilo šest ministrov.