Svet

Sodniki danes še brez odločitev glede Berlusconija

STA/M.V.
27. 6. 2013, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodišče v Neaplju je na prihodnji mesec preložilo odločitev, ali bodo bivšemu italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju sodili zaradi podkupovanja opozicijskega senatorja.

Reuters

Sodnica Amelia Primavera je v predhodni obravnavi danes ugotavljala, ali obstaja dovolj dokazov za začetek sojenja Berlusconiju, ki je obtožen podkupovanja nekdanjega senatorja Sergia De Gregoria, ker da mu je leta 2006 za prestop v desni blok, ki je pomagal pokopati vlado Romana Prodija, plačal tri milijone evrov.

De Gregorio je priznal sprejem podkupnine, Berlusconi pa je zanikal, da bi mu jo izplačal. Tožilce je obtožil, da so z grožnjo zapora od De Gregoria dobili lažno priznanje.

Sodnica odločitve danes še ni sprejela, ampak je novo obravnavo razpisala za 19. julij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

De Gregorio je sicer danes vložil prošnjo za dogovor s tožilstvom s priznanjem krivde za pogojno 20-mesečno zaporno kazen. Sodnica naj bi odločitev sporočila na prihodnji obravnavi.

Medtem je najvišji italijanski sodni organ, kasacijsko sodišče, danes odločalo o odločitvi milanskega prizivnega sodišča iz leta 2011, v skladu s katero mora Berlusconijev televizijski holding Fininvest plačati 560 milijonov evrov odškodnine.

Odškodnino je dolžan izplačati milanskemu koncernu CIR zaradi vplivanja na sodnika, ki je odločal o prevzemnem boju med konkurenčnima družbama za največjega založnika v državi Mondadori. Fininvest je sicer leta 2011 odškodnino že nakazal, a se je vseeno pritožil na kasacijsko sodišče.

Po obravnavi je tožilec Pasquale Fimiani dejal, da bi odškodnina morala ostati, da pa bi morala biti zmanjšana "za okoli 15 odstotkov".

Italijanska tiskovna agencija Ansa je medtem poročala, da bodo sodniki odločitev sporočili "v okoli 30 dneh", še navaja dpa.

Proti Berlusconiju sicer poteka kar nekaj sodnih postopkov. V ponedeljek ga je prvostopenjsko sodišče v Milanu spoznalo za krivega v primeru Ruby in ga obsodilo na sedem let zapora in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij. Nekdanji italijanski premier je že napovedal pritožbo.

Prejšnji teden pa je ustavno sodišče zavrnilo pritožbo prvaka desnice v primeru Mediaset, v katerem je bil obsojen na štiri leta zapora zaradi utaje davkov. Prizivno sodišče je obsodbo v tem primeru že potrdilo. Berlusconijevo edino upanje v tem primeru tako ostaja kasacijsko sodišče.