Slovenija

Princ z ženo obiskal Bled

STA/M.V.
27. 6. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Grof in grofica Wesseška, britanski princ Edward in njegova soproga Sophie, sta svoj obisk v Sloveniji danes popoldne nadaljevala na Bledu, kjer sta se med drugim srečala z udeleženci turneje Rolls Roycev in si - na srečo v zelo lepem vremenu - z Blejskega gradu ogledala gorenjski biser.

Mediaspeed

V blejskem hotelu Toplice so za grofa in grofico danes najprej pripravili kosilo, ki so ga, kot so povedali v hotelu, zaznamovale slovenske dobrote - med drugim postrvi, jurčki in viljamovka. Sledil je sprejem, ki je minil v znamenju legende britanske avtomobilske industrije - Rolls Royca.

Na sprejemu sta se namreč princ Edward in soproga srečala z vozniki društva 20 Ghost Club, ki so se na Bledu - sicer povsem slučajno ravno v dneh, ko se pri nas mudita tudi visoka britanska gosta - ustavili v okviru svoje turneje preko Avstrije, Italije, Slovenije in Hrvaške. Z njo obeležujejo podobno vozniško preizkušnjo iz leta 1813.

Zbrane v hotelu - med njimi je bilo veliko Britancev, pa tudi dosti Slovencev, predvsem predstavnikov gospodarstva in vidnih osebnosti z Bleda - je na kratko nagovoril blejski župan Janez Fajfar. Izrazil je veselje ob obisku visokih gostov, spomnil pa je tudi, da se danes po Bledu vozijo dragoceni Rolls Royci, kakršni so bili v tem mestu bolj običajni "gostje" dolga leta nazaj.

Na sprejemu so obenem proslavili nedavno pobratenje dveh svetovnih veslaških središč, Bleda in angleškega mesta Henley-on-Thames. V luči tega je britanski veleposlanik v Sloveniji Andrew Page ocenil, da je bil današnji obisk zelo pomemben tudi za blejski turizem. Veleposlanik je sicer s celotnim obiskom zelo zadovoljen, je zatrdil za medije.

Spoznala Britanko ki Bled obiskuje že 40 let

Tako grof kot grofica sta si na sprejemu sicer med drugim vzela čas za klepet z Britanko Violet Hickley. Gospa že štiri desetletja vsako leto obiskuje Bled in si privošči nekajtedenski oddih v hotelu Toplice. Pred dnevi je tu praznovala svoj 102. rojstni dan.

Nato sta se v spremstvu župana Fajfarja odpeljala še ne Blejski grad, kjer sta med drugim občudovala razgled na jezero in okoliško hribovje, v grajski tiskarni pa so jima predstavili starodavni način tiska na rekonstrukciji Gutenbergovega tiskarskega stroja. Tiskarno sta lahko tudi sama preizkusila in si natisnila nekaj v spomin na njun obisk tukaj.

Visoki britanski par je na obisk v Slovenijo prispel v sredo. Danes dopoldne ju je sprejel predsednik republike Borut Pahor, s katerim se bosta zvečer tudi udeležila otvoritvenega koncerta Festivala Ljubljana. Poleg tega sta si z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem ogledala središče prestolnice. Zvečer se bosta v Ljubljani udeležila še praznovanja v počastitev rojstnega dne Edwardove matere, britanske kraljice Elizabete II.