Svet

Svojci se pripravljajo na najhujše

STA / A.M.
25. 6. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zdravstveno stanje 94-letnega bivšega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele, ki je v bolnišnici v kritičnem stanju od nedelje, je nespremenjeno. Dodali so, da si zdravniki še naprej prizadevajo za njegovo okrevanje in blagostanje.

Profimedia
Mandela se v bolnišnici v Pretorii zaradi ponavljajoče se pljučnice zdravi že več kot dva tedna. Gre pa za njegovo drugo zdravljenje v bolnišnici zaradi pljučnice v zadnjih dveh mesecih. Po navedbah zdravnikov so njegove težave s pljuči povezane z nezadostno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel v času, ko je bil 27 let zaprt zaradi boja proti apartheidu.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se njegovi svojci že pripravljajo na najhujše. Člane družine, vključno z njegovo hčerko in vsaj dva vnuka, so videli v vasi Qunu, kjer je karizmatični bivši predsednik in borec proti apartheidu preživel otroštvo. Po poročanju južnoafriške tiskovne agencije SAPA so se zbrali, da bi se pogovorili o "občutljivih zadevah", domnevno tudi o kraju pokopa.

V bolnišnico vsak dan prihajajo številna sporočila z željami po okrevanju in rože. Njegovi privrženci so pred bolnišnico danes izpustili sto belih golobic. Kot so povedali, želijo s tem simbolično poudariti, da v državi potrebujejo mir in ljubezen.

Mandelo sicer v bolnišnici vsak dan obiskujejo svojci, obiskuje ga tudi bivša soproga Winnie. Predsednik Jacob Zuma je v minulih dneh državljane pozval, naj spoštujejo "dostojanstvo in zasebnost" njegove družine.

Južnoafriški minister za mednarodne zadeve Maite Nkoane Mashebane je danes sporočil, da ga ameriški predsednik Barack Obama med svojo afriško turnejo verjetno ne bo obiskal. "Predsednik Obama bi želel obiskati Mandelo, vendar je ta bolan," je dejal ter pojasnil, da pri njih velja tradicija, da bolnim pustijo čas za okrevanje. Obama naj bi obisk v Južni Afriki začel v petek. Z Mandelo se je še kot senator srečal samo enkrat leta 2005.

Profimedia