Svet

V nesreči umrlo vsaj 37 rudarjev

STA / S.R.
25. 6. 2013, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Srednjeafriški republiki je umrlo najmanj 37 rudarjev, ko se je zrušil rudnik zlata v Ndassimi v osrednji regiji države. Predsednik države je danes že razglasil tri dni žalovanja.

Reuters
V nesreči je umrlo vsaj 37 rudarjev.

Do nesreče je prišlo v nedeljo, ko je obilno deževje sprožilo zemeljski plaz, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Nesreča je vodila v smrt 37 rojakov. A obstajajo skrbi, da se bo število mrtvih v naslednjih urah in dnevih še povišalo. Predsednik republike zato ob tej tragediji izreka iskreno sožalje svojcem in celotnem prebivalstvu države. Odločil se je razglasiti tridnevno žalovanje od danes naprej," je povedal tiskovni predstavnik predsednika države Michela Djotodie, Prosper Nduba.

Po poročanju AFP, ki navaja vire blizu vodstva regije Ouaka, obstaja malo upanja, da bodo našli preživele v rudniku, ki obratuje od leta 2009. Koliko rudarjev je bilo v rudniku v času nesreče niso sporočili, bilo naj bi jih "več deset".

Ndassima sicer leži na območju, ki ga obvladujejo nekdanji uporniki iz koalicije Seleka, ki je marca strmoglavila predsednika Francoisa Bozizeja. Djotodia, eden od vodij v oboroženi zvezi, se je razglasil za predsednika, kasneje pa ga je podprl tudi nacionalni tranzicijski svet.

Rudniki zlata in diamantov so sicer ključni za gospodarstvo te nemirne države.