Svet

V eksplozijah avtomobilov bomb vsaj 23 mrtvih

STA / S.R.
24. 6. 2013, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nizu eksplozij avtomobilov bomb v iraški prestolnici Bagdad je danes umrlo najmanj 23 ljudi, ranjenih je bilo 81, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Reuters
Zopet sektaško nasilje v Iraku.

Gre za zadnje nasilje, ki vzbuja strah v oživitev obsežnega sektaškega nasilja, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V osmih soseskah v Bagdadu je eksplodiralo skupno okoli deset vozil, polnih eksploziva. Med drugim so eksplodirala v predelih Neiari, Al Rašad, Al Husienjeh in Karada v središču prestolnice.

Po poročanju iraške tiskovne agencije je bila najhujša eksplozija blizu tržnice v šiitskem predmestju Nahravan, kjer so umrli štirje civilisti, 15 ljudi pa je bilo ranjenih.

Nekaj minut kasneje je avtomobil bomba eksplodiral tudi v bližini tržnice v šiitski soseski Novi Bagdad. Pri tem so umrle tri osebe, deset pa jih je bilo ranjenih, je še poročala tamkajšnja tiskovna agencija dpa.

Do napadov je sicer prišlo na dan, ko šiitski muslimani praznujejo obletnico rojstva imama Mehdija, ki je najpomembnejša osebnost šiitske vere, navaja AFP.

Odgovornost za napad ni prevzel nihče, a kot piše AFP, sunitski skrajneži, povezani z Al Kaido, še posebej v času šiitskih praznikov pogosto napadajo šiite.

Nasilje v Iraku spremlja že nekaj mesecev trajajoče proteste sunitov proti vladi šiitskega premiera Nurija al Malikija. Številni suniti pretežno šiitsko vlado obtožujejo diskriminacije. Analitiki pa sicer trdijo, da je neuspeh vlade, da ustrezno naslovi vzroke protestov, botroval k vzponu uporniških skupin, še navaja AFP.