Svet

Bolgarski premier 'zafural' državo

STA/M.J.
19. 6. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bolgarski premier Plamen Orešarski se je danes opravičil za napako, ki je Bolgare spravila na ulice in najrevnejšo članico EU potisnila v novo politično krizo.

Reuters

Hkrati je Orešarski skozi parlament hitro spravil paket ukrepov, ki naj bi omilili revščino in obnovili zaupanje v demokracijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Napravil sem politično napako in opravičujem se ne le vam, pač pa vsem ljudem, ki so šli na proteste," je Orešarski danes dejal v bolgarskem parlamentu. Ob tem je znova zavrnil pozive k odstopu.

Orešarski se manj kot tri tedne po prevzemu vodstva tehnokratske vlade s podporo socialistov sooča s pozivi k odstopu zaradi imenovanja medijskega magnata Deljana Pejevskega na čelo nacionalne varnostne agencije. Imenovanje so po ostrem odzivu javnosti takoj preklicali, Pejevski pa se je odpovedal položaju, a to ni prepričalo protestnikov, ki so razočarani nad politično elito.

"Danes stojim pred vsemi bolgarskimi državljani in poslanci in vas prosim za začasno podporo nujnemu stabilizacijskemu paketu in izrednim ukrepom za izboljšanje usode bolgarskih ljudi, poslovnega okolja in demokratizacije upravljanja," je v parlamentu dejal premier.

Ukrepe so poslanci sicer odobrili s 117 glasovi za in enim vzdržanim. Opozicijski konservativci seje parlamenta že od torka bojkotirajo.

V paketu ukrepov so med drugim subvencije za ogrevanje, določitev najvišje cene komunalnih storitev in višja nadomestila za porodniški dopust. Javnim uslužbencem je ob tem Orešarski namenil višje plače in pokojnine.

Sicer je premier znova opozoril, da bi odstop njegove vlade le poslabšal gospodarski in socialni položaj države. "Izredno pomembno je ohraniti državljanski mir v imenu stabilizacije države," je poudaril.

Kljub vsemu so v Bolgariji danes napovedani novi protesti.