Črna kronika

Znane okoliščine krutega umora v domžalskem vrtcu

M.J.
19. 6. 2013, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V vrtcu Rodica pri Domžalah na območju Policijske uprave (PU) Ljubljana je prišlo do streljanja, so za STA potrdili na PU Ljubljana.

Svet 24

V domžalskem vrtcu Ostržek Rodica je okoli 13. ure 57-letni moški ustrelil svojo 38-letno ženo, zaposleno kot kuharico v vrtcu, nato pa sodil še sebi. Otroci tragediji niso bili priča, večina je takrat spala. Dobri dve uri po dogodku v vrtcu ni bilo več otrok, v četrtek pa bo po zagotovilih policije, ki dogodek še preiskuje, vrtec lahko obratoval.

Po do sedaj znanih podatkih policije je šlo za zakonca v ločitvenem postopku. Moški je pred vrtcem pristopil do 38-letnice, nato pa je prišlo so prepira. Žensko je ustrelil, nato pa odšel v osebno vozilo, kjer si je sodil še sam. Oba sta umrla na kraju dogodka, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Po pričanju očividke naj bi se tragični dogodek zgodil medtem, ko je kuharica iz kombija dajala umazano posodo, ki so jo pripeljali v vrtec. Strelec se ji je približal in jo ustrelil pod nadstreškom vrtca. V kombiju naj bi bila medtem še ena oseba.

Motiv za današnjo tragedijo naj bi bilo ljubosumje. Po nekaterih podatkih naj bi policija storilca zaradi nasilja obravnavala že prej, tudi minulo noč, a na policiji tega še niso želeli potrditi.

Policija je območje okoli vrtca zavarovala, s kraja so odpeljali žrtvi streljanja, v nadaljevanju preiskave pa bodo med drugim preverili tudi status orožja, s katerim je moški streljal.

Vodja vrtca Marjeta Osolin pojasnila, da je večina otrok v času streljanja spala, budnih pa da streljanje ni prestrašilo. Da otroci dogodku niso bili priča, je državnemu sekretarju z ministrstva za izobraževanje Aljušu Pertinaču ob obisku vrtca dejala tudi ravnateljica matičnega vrtca Domžale Jana Julijana Pirman. Kot je Pertinač pojasnil za STA, dobri dve uri po dogodku v vrtcu ni bilo več otrok.

Starši so sicer otroke danes prevzeli na drugem vhodu vrtca, da ne bi motili preiskave. Dogodek, ki je zelo pretresel starše in bližnje sosede, je po besedah Pertinača velik šok za zaposlene in ravnateljico. Kot pravi, se bodo s pristojnimi pogovorili o potrebnih ukrepih.

Po besedah državnega sekretarja gre za prvi tak primer pri nas, tako da nimajo izkušenj ali vnaprej pripravljenih mehanizmov ukrepanja. Dogodek po njegovih besedah kaže, da se stvari, ki jih "gledamo po televiziji iz tujine, lahko dogajajo tudi pri nas in da bomo morali biti v prihodnje na ta vidik še posebej pozorni".

"Nikakor pa ne bi želeli, da bi kot posledica tega tragičnega dogodka med starši zavladala kakšna posebna panika ali pa strah glede varnosti njihovih otrok v slovenskih vrtcih. Zatrdim lahko, da so ti ustrezno varovani, seveda pa nobena stopnja pasivne varnosti ne more preprečiti takih dogodkov," je dejal Pertinač.

Po njegovih besedah ta dogodek podoslej zbranih podatkih razumejo kot "izoliran incident, ki ni neposredno povezan z vrtcem ali varstvom predšolskim otrok, temveč je šlo za druge razloge in motive, ki so pripeljali do tega tragičnega dejanja".

Poudaril je še, da streljanje ni vplivalo na psihično stanje otrok, saj dogodku niso bili priča. Vendar pa po njegovih besedah ni mogoče izključiti vplivov, ki bodo lahko nastali pri pogovoru o tem doma ali pri poročanju o dogodku v medijih.

V kabinetu domžalskega župana Tonija Dragarja so potrdili, da so z dogodkom seznanjeni, a več izjav za STA niso želeli dati.

Po navedbah strokovnjakov je ljubosumje, ki naj bi prisostvovalo današnjemu dogodku, najpogostejši vzrok za takšna tragične dogodke na splošno, ne le pri nas. Psiholog Peter Umek je za STA pojasnil, da gre v razmerju starejšega moškega in mlajše ženske, kakršen je bil današnji primer, pogosto za občutek užaljenosti moškega, ki ne more prenesti, da ga ženska zapusti ali da je s kom drugim.

Direktor Psihiatrične klinike v Ljubljani Bojan Zalar pa pravi, da je ljubosumje lahko zelo močan emocionalni pritisk, pri čemer gre za biokemično dogajanje v telesu. Ljubosumje lahko tako po njegovih besedah vodi v nenadzorovano stanje.

.''

SVET24

 

Ostali podatki še sledijo.