Svet

Turški protestniki se znova zbirajo na ulicah

STA / J.P.
12. 6. 2013, 22.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po pozivu protestnega gibanja so se tisoči Turkov vnovič zbrali na carigrajskem trgu Taksim in v bližnjem parku Gezi.

Reuters
Ljudje so izgubili zaupanje.

Policijske enote na območju so v pripravljenosti, v okoliških ulicah so nameščeni vodni topovi. Podnevi je na trgu vladal mir, potem ko so ga ponoči spet pretresali spopadi med policijo in protestniki.

Nekaj protivladnih protestnikov je okrog protestnega tabora v parku Gezi postavilo barikade, medtem ko je policija ostale barikade v okolici podnevi odstranila, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prav upor proti pozidavi parka je nato tudi v luči policijskega nasilja prerasel v protivladne proteste.

Na trgu Taksim, ki je bil doslej žarišče protestov, je bilo sicer danes pretežno mirno, potem ko so ga ponoči spet pretresali spopadi med policijo in protestniki. Po več kot desetih dneh so na trg znova zapeljali avtomobili in avtobusi. Kljub temu so ga ves dan nadzorovale policijske enote.

Premier Recep Tayyip Erdogamn je sicer za danes napovedoval srečanje s predstavniki protestnikov. A številni protestniki pravijo, da so po nepričakovanem zatrtju demonstracij na trgu Taksim izgubili zaupanje v kakršen koli dialog.

Erdogan je nato danes sicer sprejel delegacijo okoli desetih predstavnikov nevladnih organizacij in civilne družbe, ki naj bi predstavljali protestnike, a slednji dvomijo v njihovo legitimnost in poudarjajo, da so bile skupine, ki so vabljene na pogovore, skrbno izbrane s strani vlade.