Svet

Princ milijarder toži revijo za milijarderje

Gorazd Suhadolnik
12. 6. 2013, 21.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Savdski milijarder princ Alwaleed bin Talal toži revijo Forbes zaradi obrekovanja. Princ trdi, da je ocena njegovega imetja, objavljena v Forbsu, odločno prenizka. Forbes je bin Talala uvrstil na šestindvajseto mesto, njegovo imetje pa je ocenil na 20 milijard dolarjev, princ pa trdi, da je v resnici vredno skoraj 10 milijard več. (uvodna beseda)

Reuters
Savdski princ bo dokazal, da ima pod palcem več milijard, kot so mu jih pripravljeni priznati Američani.

Princ, pravnuk ustanovitelja Savdske Arabije in nečak kralja Abdullaha, je na britanskem sodišču vložil tožbo proti ameriški reviji, ki vsako leto objavi pregled najbogatejših milijarderjev sveta. Po njegovem je Forbsova ocena napačna in pristranska ter škodljiva za bližnjevzhodno gospodarstvo.

Bin Talal ima prek podjetja Kingdom Holding Company v lasti velike deleže banke Citigroup, medijskega imperija News Corp in računalniške korporacije Apple. Vsaj delno so njegovi tudi razkošni hoteli Plaza v New Yorku, Savoy v Londonu in George V. v Parizu.

Letošnja izdaja Forbsovih svetovnih milijarderjev je izšla v začetku marca in že dan po izidu je bin Talal napadel z izjavo, da so pri ocenjevanju uporabili napačne podatke, kot da bi hoteli »podcenjevati bližnjevzhodne investitorje in institucije«.

Pri Forbsu so vztrajali pri svoji oceni in v naslednji številki objavili poglobljen članek o prinčevem bogastvu, v njem pa so se pritožili tudi zaradi pomanjkljivih podatkov, ki jih prinčevo podjetje objavlja o svojem premoženju.

V članku so sicer skrbno popisane prinčeva marmorna palača s 420 sobami v Riadu, njegovo zasebno letalo, v katerem ima tudi prestol, in 500 hektarjev veliko savdsko posestvo s petimi vilami, petimi umetnimi jezeri ter miniaturnim Velikim kanjonom.

Za tožbo proti reviji, ki izhaja v New Yorku, so se prinčevi odvetniki odločili, ker ameriški zakoni o obrekovanju od tožnika zahtevajo več dokazov, to pa pomeni, da bo imel savdski princ v Londonu več možnosti za sodno zmago.