Svet

Aktivisti sirske upornike obtožili poboja 60 šiitov

STA / J.P.
12. 6. 2013, 22.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirski uporniki so v vasi na vzhodu države ubili kakih 60 šiitskih muslimanov, so sporočili aktivisti Sirskega observatorija za človekove pravice.

Reuters
Incident v vasi Hatla

Poboj naj bi se odvil v torek v vasi Hatla v provinci Deir al Zur, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Londonska organizacija poudarja, da je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada zagotovil orožje na stotine šiitom na vzhodu, da bi se lahko borili skupaj s sirsko vojsko.

Do poboja šiitov je prišlo, ko so sunitski uporniki zavzeli vas in pregnali tamkajšnje prebivalce.

Za še dodatno zaostrovanje konflikta je poskrbel helikopter sirske režimske vojske, ki je danes izstrelil tri rakete proti libanonskemu mejnemu mestu Arsal. V tem mestu živijo pretežno suniti, ki podpirajo upor proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. V napadu je bilo več ljudi ranjenih.

Ravno prejšnji teden je v Arsal prispelo več deset ranjencev, med njimi številni borci, ki so se v sirskem mestu Kusair borili proti režimu.

Asadove sile in njihovi zavezniki iz vrst libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah so pred tednom dni v Kusairu premagali opozicijske upornike in prevzeli nadzor nad mestom.

Vstaja proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada se je začela marca 2011, od takrat pa je v državi po navedbah sirske opozicije življenje izgubilo že več kot 94.000 ljudi.