Svet

Protesti so se sprevrgli v vandalizem

STA / S.R.
7. 6. 2013, 08.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je danes po vrnitvi s severnoafriške turneje v domovino pozval h končanju protivladnih protestov.

Reuters
Turški premier Erdogan poziva h koncu protestov.

Pred 10.000-glavo množico podpornikov vladajočo Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) je na carigrajskem letališču dejal, da so protesti izgubili demokratično noto in se sprevrgli v vandalizem.

Erdoganovi podporniki so med njegovim govorom vzklikali slogane, s katerimi so pozivali k uporabi sile za končanje protestov, turški premier pa jih je pozval, naj mirno odidejo domov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti proti Erdoganovi vladi so se sicer v številnih mestih po državi nadaljevali tudi v četrtek. V vsaj enem okrožju Carigrada je ponovno prišlo do spopadov, v okolici trga Taksim pa se je zvečer zbralo več 10.000 ljudi.

Protesti so se začeli pred tednom dni v Carigradu, ko je množica izrazila nasprotovanje gradnji nakupovalnega centra v parku v bližini trga Taksim, nato pa so prerasli v protivladne proteste. Ti so se kasneje razširili na več kot 60 drugih turških mest, protestniki pa Erdoganovi vladi očitajo, da postaja vse bolj avtoritarna.

Erdogan je sicer v četrtek dejal, da v obsežnih protivladnih protestih v Turčiji sodelujejo pripadniki "terorističnih organizacij", in napovedal, da ne bo odstopil od spornega urbanističnega načrta za Carigrad.

Nemiri V Turčiji so sicer zahtevali tri smrtne žrtve, zdravniki pa so v preteklem tednu poročali o tisočih, ki so zaradi uporabe solzivca in vodnega topa utrpeli poškodbe, navaja AFP.