Slovenija

Vse več vedenjskih motenj pri otrocih

STA / S.R.
7. 6. 2013, 07.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pedopsihiatri, ki jih v Sloveniji ni veliko, v zadnjih letih prejemajo vse več prošenj za obravnavo otrok z vedenjskimi motnjami.

Thinkstock
Motnje se pojavljajo že pri otrocih v predšolskem obdobju.

Prav o slednjih bodo govorili udeleženci dvodnevnega seminarja, ki se danes začenja v Kranjski Gori in je namenjen najširšemu krogu strokovnjakov, ki se pri delu srečujejo z vedenjskimi motnjami otrok in mladostnikov.

Strokovni seminar z naslovom Razdiralno vedenje otrok in mladostnikov na stičišču strokovnih služb organizira Združenje za otroško in mladostniško psihiatrijo.

Pedopsihiatrov je v Sloveniji je po besedah predsednice združenja Nataše Potočnik Dajčman razmeroma malo, se pa v zadnjih letih vse pogosteje iz različnih šol, vrtcev in tudi družine same obračajo nanje s prošnjo za obravnavo otrok z vedenjskimi motnjami. Če so včasih otroci z vedenjskimi motnjami bili zgodnji pubertetniki, danes strokovnjaki vedenjske motnje srečujejo že pri otrocih v zgodnejšem življenjskem obdobju, že v predšolskem obdobju, je za STA dejala Potočnik Dajčmanova.

V takšnih primerih je po njenih besedah na eni strani potrebna diagnostika, da se izključi organski vzrok dogajanja ali obolenja, pogosto pa naletijo tudi na to, da je otrokovo vedenje posledica kakšne primarne motnje, ki je iz avtističnega kroga, ali hiperkinetične motnje.

"Žal pa je veliko vedenja povezanega tudi z neugodnimi socialnimi razmerami, v katerih otroci živijo in odraščajo," ugotavlja strokovnjakinja in dodaja, da z obravnavo v zdravstvenih ustanovah takšni otroci del pomoči dobijo, ampak ostajajo doma v razmerah, kakršne so in večjih sprememb stroka ne more doseči, če pristop ni celosten.

Ob tem izpostavlja primer skandinavskih držav, kjer so že desetletja nazaj razvili veliko preventivnih programov, s katerimi se večinoma ukvarja sociala, ne zdravstvo, in ki prepoznavajo rizične družine že v zgodnjem otrokovem obdobju. Takšne preventivne programe bodo po njenih besedah predstavili tudi tokrat na seminarju v Kranjski Gori in v nadaljevanju preverili možnosti, da bi kateri zaživel.

Zanimanje za srečanje, na katerem bodo predavali tudi tuji strokovnjaki, je bilo zelo veliko, saj so zapolnili razpoložljivih 170 mest in v tem tednu zaprli možnost prijave na seminar.

Kot je povedala Potočnik Dajčmanova, so k sodelovanju in udeležbi na seminarju želeli pritegniti najširši krog strokovnjakov oz. vse tiste, ki se pri svojem delu v okviru zdravstva, šolstva, sociale, pravosodja in drugih področij srečujejo s populacijo otrok in mladostnikov, pri katerih se izražajo vedenjske motnje. Zavzemajo se namreč za celostni pristop pri obravnavi teh motenj. "Verjetno je tako velik odziv za seminar tudi znak tega, da smo izbrali pravo temo v pravem trenutku," pravi Potočnik Dajčmanova.