Svet

Vladne sile naj bi upornikom iztrgale mesto

STA / S.R.
5. 6. 2013, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirska vojska v celoti nadzira strateško mesto Kusair ob meji z Libanonom, je danes poročala sirska državna televizija.

Reuters
Pripadniki Svobodne sirske vojske.

Vladne sile so uporniško trdnjavo zavzele v ofenzivi, ki je trajala tri tedne. Sirski observatorij za človekove pravice je potrdil, da so sirske sile ob podpori Hezbolaha zavzele mesto.

Kot je poročala državna televizija, sirska vojska zdaj v celoti nadzoruje območje mesta Kusair v pokrajini Homs. Po navedbah televizije je vojska med ofenzivo ubila številne "teroriste", druge pa zajela.

Televizijska mreža libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, Al Manar, je poročala, da je bil Kusair povsem zapuščen in da so uporniki ob napredovanju vojske pobegnili, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Hezbolah, ki podpira režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, je v ofenzivo na to mesto poslal svoje borce in nekaj deset jih je v bojih padlo.

Predstavnik sirskih upornikov je danes izjavil, da bi se morali njihovi borci proti pripadnikom Hezbolaha boriti tudi v Libanonu. Kot je Selim Idris dodal za britansko mrežo BBC, so Hezbolahovi borci vdrli v Sirijo, Libanon pa ne naredi nič, da bi jim to preprečil.

Iran, zaveznik režima v Damasku, je danes čestital sirski vojski ob zavzetju mesta.