Slovenija

DeSUS danes tudi o pokojninah

STA / S.R.
5. 6. 2013, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izvršni odbor DeSUS bo danes razpravljal o aktualnih političnih razmerah, pri čemer se verjetno ne bo mogel izogniti vprašanju morebitnih posegov v pokojnine.

Mediaspeed
Karel Erjavec (DeSUS).

Prvak DeSUS Karl Erjavec je sicer po zadnjem srečanju koalicije dejal, da je razumel, da vlada letos vanje ne bo posegla. Odbor bo imel na mizi tudi kadrovske zadeve in varčevalni načrt.

Člani izvršnega odbora stranke DeSUS bodo med drugim evidentirali kandidate za delovna telesa, kandidata za predsednika Strateško programskega sveta in imenovali uredniški odbor. Obravnavali bodo tudi varčevalni načrt stranke za letošnje leto.

Pričakovati je, da se bodo v razpravi dotaknili napovedi ministra za finance Uroša Čuferja, da je čas za pogovore o prispevanju upokojencev k uravnoteženju javnih financ. A po ocenah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše temu na sami seji verjetno ne bodo dajali preveč pomena, saj da je premierka Alenka Bratušek predsedniku DeSUS Erjavcu zagotovila, da letos v pokojnine ne bodo posegali.

Tako Erjavec kot Jurša sta sicer že povedala, da DeSUS na znižanje pokojnin ne bo pristala, saj da so upokojenci že prispevali k stabilizaciji javnih financ. Če bi do tega kljub vsemu prišlo, pa ostaja odprto vprašanje političnih posledic.

Erjavec je v ponedeljek poudaril, da bi v tem primeru težko še naprej sodeloval v tej vladi. Tudi Jurša je za STA v torek dejal, da DeSUS v primeru znižanja pokojnin v tej vladi "nima kaj iskati".