Zanimivosti

Sodna prepoved prodaje starejših iPhonov

STA / S.R.
5. 6. 2013, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics je dosegel vmesno zmago v dolgotrajnem patentnem boju z ameriškim tekmecem Apple.

Reuters
Samsung bo po sodni poti poskušal preprečiti tudi prodajo novejših iPhonov.

Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) s sedežem v Washingtonu je namreč v torek prepovedala uvoz in prodajo nekaterih starejših različic Applovih pametnih mobilnikov Iphone in tablic Ipad v ZDA.

Po mnenju nekaterih analitikov bo Apple, ki sicer še ima možnost pritožbe na razsodbo ITC, zaradi tega poraza morda bolj naklonjen temu, da bi vsaj nekatere odprte patentne spore z južnokorejskim tekmecem začel razreševati z medsebojnimi pogajanji.

Doslej je namreč šlo ameriškemu tehnološkemu velikanu bolje v patentni vojni, zato je imel manj razlogov za pristop k pogajanjem, je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil neodvisni analitik Rob Enderle.

Torkova prepoved se nanaša na Iphone 4, Iphone 3, Iphone 3GS, Ipad 3G in Ipad 2 3G. Gre sicer za starejše različice iphonov in ipadov, vendar pa Enderle ocenjuje, da bo Samsung verjetno raziskal možnosti za podobno prepoved tudi novejših modelov.

V Samsungu so razsodbo v obravnavanem primeru, ki je bil sprožen avgusta 2011, pozdravili kot dokaz Applove zgodovine brezplačnega izkoriščanja nekaterih Samsungovih tehnoloških inovacij, v Applu pa se zaenkrat na torkovo odločitev ITC še niso odzvali.

Apple je sicer že pred časom na okrožnem sodišču v San Joseju v Silicijevi dolini podal zahtevo za vključitev najnovejše različice Samsungovega paradnega pametnega mobilnika Galaxy S4 na seznam naprav, proti katerim je vložil tožbo zaradi domnevnega kršenja patentov. Sodnik Paul Grewal bo o tem odločal 25. junija.

Omeniti še velja, da je do novice o odločitvi ITC prišlo prav na dan, ko je Bela hiša izpostavila nujnost ukrepanja proti zlorabam patentnega sistema v luči naraščajočega števila patentnih tožb med tehnološkimi podjetji. Slednja se namreč zaradi tega preveč ukvarjajo s tožbami in obrambnimi prevzemi kot pa z raziskavami in razvojem.