Svet

Policija spet s solzivcem in vodnimi topovi

STA / S.R.
5. 6. 2013, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kljub opravičilu podpredsednika vlade zaradi žrtev policijskega nasilja med protestniki so v Turčiji v noči na danes šesti dan zapored potekali protesti proti premieru Recepu Tayyipu Erdoganu.

Reuters
Policija je zopet fizično obračunavala s protestniki.

Na trgu Taksim v Carigradu in v prestolnici Ankari se je zbralo več tisoč protestnikov, policija pa je proti njim znova uporabila solzivec in vodne topove.

Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, ki je v znak solidarnosti v torek začela dvodnevno stavko, se bo danes v stavki in na protestih pridružila še večja Konfederacija sindikatov revolucionarnih delavcev (Disk), ki ima 420.000 članov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V noči na danes je policija tako v Carigradu kot v Ankari uporabila vodne topove in solzivec, da bi razgnala več sto protivladnih protestnikov, ki so se napotili proti Erdoganovim uradom, so poročali lokalni mediji.

Do spopadov je danes prišlo tudi v mestu Hatay na jugovzhodu države blizu meje s Sirijo, kjer je v ponedeljek umrl 22-letnik, ki je bil ranjen med protesti. Po poročanju zasebne televizije NTV so bili danes ranjeni trije protestniki in dva policista.

V Izmirju je policija davi prijela najmanj 25 ljudi, ker so na Twitterju širili "dezinformacije", je poročala tiskovna agencija Anatolija. Lokalni predstavnik glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke Ali Engin je dejal, da so jih prijeli, ker so pozivali k udeležbi na protestih.

Od začetka protestov minuli petek sta doslej umrla dva protestnika. Po podatkih organizacij za človekove pravice ter sindikatov zdravnikov je bilo v nasilju v zadnjih štirih dneh ranjenih več kot 1500 ljudi v Carigradu in najmanj 700 v Ankari. Oblasti govorijo o okoli 300 ranjenih, od tega 244 policistih.