Svet

Umrl edini še živeči veteran druge svetovne vojne v senatu

STA/M.J.
3. 6. 2013, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V newyorški bolnišnici je danes za posledicami hudega bronhitisa umrl 89-letni demokratski senator iz zvezne države New Jersey Frank Lautenberg, edini doslej živeči veteran druge svetovne vojne v zgornjem domu ameriškega kongresa.

Zajem zaslonske slike

Lautenberg je bil prvič izvoljen v zvezni senat leta 1982. Leta 2000 se zaradi starosti ni več potegoval za nov mandat, vendar so ga demokrati dve leti kasneje prepričali v novo kandidaturo, ker jim je šlo za nohte, da ohranijo večino.

Lautenberg je zlahka osvojil sedež demokratskega kolega Roberta Torricellija, ki je moral odstopiti zaradi korupcije. Pred tem je povzročal sive lase uradni Ljubljani z lobiranjem in pritiski na Slovenijo v korist italijanskih optantov.

Lautenberg je bil vse do lani zanesljiv glas za demokrate v senatu, vendar se je zaradi bolezni vse redkeje udeleževal zasedanj. Lani je tako zamudil številna ključna glasovanja. Letos februarja je sporočil, da se ne bo potegoval za nov mandat v senatu, kjer je bil med drugim član odborov za okolje, trgovino in mogočnega odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev.