Slovenija

Sodba o Patrii v sredo ob 11. uri

STA / S.R.
3. 6. 2013, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na sojenju v zadevi Patria je glavna obravnava zaključena. Sodba bo izrečena v sredo ob 11. uri.

Mediaspeed
Janez Janša.

Pred stavbo Okrožnega sodišča v Ljubljani, v kateri se je zaključila glavna obravnava v zadevi Patria, se je v podporo Janezu Janši danes zbralo kakšnih 500 ljudi, ki so skandirali njegovo ime. Prišlo je tudi nekaj deset nasprotnikov Janše. Dogajanje pred sodno palačo je za zdaj mirno, spremljajo pa ga okrepljene policijske enote.

Janša je tako danes sodišče zapustil medtem ko so nekateri vzklikali njegovo ime, drugi pa, da mora v zapor.

Udeleženci shoda, med katerimi je tudi nekaj članov SDS, z napisi sporočajo: "Za resnico gre" in pa "Janša s tabo smo nastali, s tabo gremo do konca. Videti je tudi nekaj slovenskih zastav.

Nekdanji generalni sekretar Janševe vlade Božo Predalič je za STA povedal, da se je shoda udeležil iz podobnih razlogov kot pred 25 leti, ko je bil na Roški protest v procesu JBTZ. "Zdi se mi nesprejemljivo, da se slovenske državljane obtožuje brez konkretnih dokazov," je dejal.

Dolgoletna sodelavka Janeza Janše in pokojnega Jožeta Pučnika Vera Ban je pred sodišče prišla zato, ker meni, da sodišče ni dovolj objektivno. "Navsezadnje že ves čas poslušamo eno in isto; na neznanem kraju, ob neznanem času ..." Po njenem prepričanju bi bilo lahko tožilca pred vso slovensko javnostjo sram za izmišljotine, ki jih je izrekel proti Janši.

Nasprotnik Janše, Vilko Brus iz Ajdovščine, pa je dejal, da so se pred sodiščem zbrali zato, ker želijo zagotoviti neodvisno in objektivno sojenje.

Ena skupina protestnikov, nasprotnikov Janše, je sicer že zapustila prizorišče.

Skupina "Zgodovina se ponavlja... Ne dovolimo!", ki podpira Janšo, je shod napovedala že pred dnevi na družbenem omrežju Facebook, druga skupina "Janša mora v arest" pa tik pred današnjim narokom. Noben od obeh shodov po navedbah policije ni bil napovedan.

Že ponoči so sicer neznanci na pročelje sodne palače v Ljubljani napisali grafit "JJ kriminalec - v zapor z njim", ki pa so ga že odstranili. V noči s sobote na nedeljo so neznanci popisali tudi pročelje stavbe na Roški in spominsko ploščo, ki so jo ob 25. obletnici afere JBTZ postavili v petek.

Na slednje se je odzvalo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki je ocenilo, da je šlo za "strahopetno mazaško akcijo". Kot so zapisali, "takšne stvari ponoči počenjajo fašisti nad spomeniki slovenskega narodnega odpora v zamejstvu, svoje čase pa je to nad podobnimi spomeniki na avstrijskem Koroškem počenjala SDV". "Zdi se, da so na delu ideološki nasledniki tistih, ki načrtno črnijo tiste točke v slovenski zgodovini, ki nas družijo," so zapisali. Dodali so še, da lahko nasprotniki na pročelje Roške "zlijejo hektolitre črnila in si izmislijo še takšne napise, njenega izročila in duha ne morejo prekriti".