Svet

Nov poziv Eti, naj se razoroži

STA / J.P.
27. 5. 2013, 19.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mednarodni strokovnjaki so danes baskovsko separatistično organizacijo Eta pozvali, naj se razoroži in razpusti svoj vojaški aparat.

Wikipedia
ETA

Predlagali so tudi, naj proces razorožitve nadzorujejo neodvisne institucije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za priporočila tako imenovanega Družbenega foruma, skupnosti civilnih združenj in strokovnjakov, ustanovljene z namenom spremljati baskovski mirovni proces. Forum je danes v mestu San Sebastian predstavil svoje poročilo, v katerem ugotavlja, da se Eta, potem ko je oktobra 2011 razglasila konec oboroženih akcij, ni formalno razorožila, čeprav sta to zahtevala Madrid in Pariz.

"Kot bistveni del mirovnega procesa priporočamo zasnovo nadzorovanega, urejenega in konsenzualnega procesa, katerega vrhunec bo razpustitev oboroženih in vojaških struktur" Ete, piše poročilo.

Sicer pa forum predlaga tudi, naj pripadnike Ete, ki so zaprti v Španiji in Franciji, prestavijo v zapore v Baskiji, kar je dolgoletna zahteva separatistov.

"Odločitev Ete, da za vedno zaključi kampanjo oboroženega nasilja, predstavlja zgodovinsko priložnost za baskovsko regijo in njene državljane, da začnejo graditi miroljubno in uspešno prihodnost, ki si jo zaslužijo," je v uvodu v poročilo zapisal nekdanji irski premier Bertie Ahern.

Eta je odgovorna za smrt 829 ljudi v štirih desetletjih oboroženega boja za neodvisnost Baskije.