Slovenija

Programski svet RTV Slovenija v Mariboru tudi o Mateju Korošcu

STA / J.P.
27. 5. 2013, 17.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odgovorni urednici sta ponovili, da je bil sporni nastop neprofesionalen, novinar pa le opozorjen.

Mediaspeed
Matej Korošec

Člani programskega sveta RTV Slovenija, ki so se danes izjemoma sestali v Mariboru, so želeli pojasnila glede domnevnih ukrepov zoper novinarja Mateja Korošca, morebitne nadaljnje korake pa prepustili v preučevanje komisiji za informativne programe. 

Kot je uvodoma pojasnil predsednik programskega sveta Miran Lesjak, je treba ta primer obravnavati enako kot podobne primere v preteklosti, torej da o zadevi presodi komisija za informativne programe. Zato na današnji seji programski svetniki niso sprejemali nobenih sklepov s tem v zvezi, so pa za pojasnila zaprosili obe pristojni odgovorni urednici.

Odgovorna urednica informativnega programa Regionalnega centra RTVS Maribor Polona Pivec je ponovila, da sta se z odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija Ksenijo Horvat Petrovčič strinjali, da je Korošec v svojem javljanju v živo v oddaji Dnevnik na TV Slovenija ob nedavnem obisku predsednice vlade Alenke Bratušek v Mariboru podal osebno mnenje, sama pa ga je kot odgovorna urednica na to opozorila.

Horvat Petrovčičeva je ponovila, da je bil vklop Mateja Korošca "profesionalno novinarsko problematičen" in da se to ni zgodilo prvič.

"Mislim, da je Polona ukrepala tako, kot sem od nje pričakovala. Z novinarjem se je pogovorila in mu povedala svoje in moje stališče," je dejala.

Kot je dodala, morajo uredniki svoje novinarje stalno podpirati in braniti, napake pa odpravljati s pogovorom in ne sankcijami.

Programski svet RTV Slovenija je na današnji seji obravnaval tudi poročilo o realizaciji programsko produkcijskega načrta v prvi tretjini tega leta. Posamezni programski svetniki so med pomanjkljivostmi med drugim navedli nezadostno sodelovanje med posameznimi enotami RTV Slovenija, pomanjkanje podatkov o gledanosti oziroma poslušljivosti posameznih programov ter ukinitev dopisništva v Beogradu.

Po besedah direktorja TV Slovenija Janeza Lombergarja je bil načrt izveden na meji finančnih zmožnosti. Direktor Radia Slovenija Miha Lampreht je prav tako izpostavil finančne težave:

"Morali se bomo vprašati, kaj je v naših programih lepo imeti in kaj moramo imeti."

Član programskega sveta Mitja Štular pa na takšno razlago ni pristal in je med drugim izpostavil anonimke, ki so se pojavile v zadnjem času in kažejo na sume negospodarnega ravnanja v zavodu.

Programski svetniki so ob seznanitvi z omenjenim poročilom zahtevali, da vodstvo RTV Slovenija vse odklone od letnega načrta v prihodnje pravočasno verificira v programskem svetu, v polletnem poročilu pa jasno opredeli morebitne terminske posege in prestavitve oddaj. Nadzorni svet so pozvali, da v zvezi z nepravilnostmi ukrepa v smeri zagotovitve gospodarnega in transparentnega poslovanja.