Svet

Preiskava o smrti Litvinenka pred propadom

STA / J.P.
18. 5. 2013, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Litvinenkova vdova Marina je izrazila prepričanje, da so britanske oblasti proces spodkopale, da bi ohranile dobre odnose z Rusijo.

Reuters
Marina Litvinenko

Sodna preiskava okoliščin smrti nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka je tik pred propadom, potem ko je sodnik Robert Owen v petek izločil dokaze o domnevni vlogi Kremlja v njegovi zastrupitvi.

Britanska vlada je konec februarja na sodišču zahtevala, da bi v napovedani preiskavi o umoru ruskega oporečnika Aleksandra Litvinenka nekatere informacije ostale tajne. Britanski zunanji minister William Hague je v pisni zahtevi, vloženi na sodišče, zatrdil, da bi razkritje dokumentov "resno ogrozilo javni interes".

Sodnik Owen je danes pojasnil, da se delno strinja s podano zahtevo. A razsojanje o vlogi Rusije brez ustrezne materialne podlage bi lahko pomenilo "potencialno zavajajočo in nepravično" razsodbo, poroča britanski BBC.

Kot eno od možnosti je sodnik izpostavil opustitev sodne in uvedbo javne preiskave, v okviru katere bi bilo mogoče določene dokaze obravnavati tajno. O tem se sodnik še posvetuje z vpletenimi stranmi, tudi z Litvinenkovo vdovo in sinom.

Marina je poudarila, da gre za "zelo žalosten dan za pravico v Veliki Britaniji". Prepričana je, da je namen petkove odločitve "zavarovati odgovorne, ki so naročili umor britanskega državljana na ulicah Londona" in omogočiti ruski vladi, da se skrije za zahtevo po tajnosti s strani Haguea, ki ga podpira tudi britanski premier David Cameron.

"Vsi, ki jim je do razkritja resnice, bodo šokirani in užaloščeni, da je bil sprejet politični dogovor med dvema vladama, s katerim skušajo preprečiti, da bi resnica prišla na dan," še navaja izjava vdove. Rusija se na novico še ni odzvala.

Litvinenko, nekdanji agent ruske KGB, kasneje pa kritik Kremlja z azilom na Otoku, je umrl novembra 2006 v bolnišnici v Londonu zaradi zastrupitve z redkim radioaktivnim izotopom polonijem 210. Na smrtni postelji je dejal, da za njegovo zastrupitvijo stoji sam ruski predsednik Vladimir Putin.

Britanska policija je za umor Litvinenka osumila nekdanjega agenta ruske obveščevalne službe FSB Andreja Lugovoja, vendar ga Moskva ne želi izročiti.