Slovenija

Pogodba z Žilič Fišerjevo nezakonita

STA / J.P.
18. 5. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Inšpektorat za delo je po poročanju današnjega Dnevnika potrdil, da je podjemna pogodba med zavodom Maribor 2012 - EPK in generalno direktorico Suzano Žilič Fišer nezakonita.

Mediaspeed
Suzana Žilič Fišer

To je bivšega predsednika sveta zavoda Ota Lutharja stalo 450 evrov kazni. Direktorica zavoda je bila obenem tudi polno zaposlena na mariborski elektrotehniški fakulteti.

Žilič Fišerjeva, ki je imela na omenjeni fakulteti 40 urni delovnik, je obenem s polnim delovnim časom uradno opravljala še funkcijo generalne direktorice zavoda, kar naj bi počela še najmanj do konca junija letos, piše časnik.

Takšna dvojna polna službena obveznost je zakonsko vprašljiva. V obligacijskem zakoniku piše, da se s podjemno pogodbo podjemnik zavezuje opraviti določen posel, kar pa vodenje zavoda ni. Obenem zakon o delovnih razmerjih določa, da sme oseba, ki ima z delodajalcem sklenjeno delovno razmerje za polni delovni čas, skleniti z drugim delodajalcem zgolj dopolnilno delovno razmerje za največ osem ur dela na teden. Žilič Fišerjeva bi tako lahko opravljala zgolj petinsko delovno obveznost, za katero bi prejemala samo petino plače.

Na zavodu Maribor 2012 so te ugotovitve zavračali in vztrajali pri mnenju, da je podjemna pogodba z direktorico zakonita, zato še vedno na mesec prejema 3500 evrov bruto, za predavanja na fakulteti v programu medijske komunikacije pa dobi še dodatnih 2400 evrov bruto.

Inšpekcijski postopek je v začetku leta sprožila komisija za preprečevanje korupcije, ker je pri obravnavi pogodbenega razmerja ugotovila sum, da obstaja kršitev delovnopravne zakonodaje.

Na zavodu pa so za Dnevnik pojasnili, da so "po strokovni obravnavi vprašanja pravnih razmerij med zavodom Maribor 2012 in generalno direktorico prepričani, da niso izpolnjeni niti objektivni niti subjektivni znaki očitanega nam prekrška". Dodali so, da so že vložili zahtevo za sodno varstvo.

Tudi na mariborski občini so seznanjeni s sporno zaposlitvijo generalne direktorice, za ukrep pa se bodo odločili potem, ko bo postopek inšpektorata za delo pravnomočno sklenjen, še piše Dnevnik.