Svet

Zbirajo podpise proti istospolnim porokam

STA / S.R.
15. 5. 2013, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaška državljanska pobuda V imenu družine je od nedelje zbrala že več kot 131.000 podpisov za razpis referenduma o ustavnih spremembah, ki bi določale, da je zakonska zveza le skupnost ženske in moškega.

Reuters

Danes so sicer prijavili več napadov na svoje prostovoljce, ki zbirajo podpise državljanov za pobudo proti možnosti istospolnih zakonskih zvez.

V današnjem sporočilu za javnost so med drugim poudarili, da je v torek nekdo odvrgel vnetljivo stvar pod eno od njihovih stojnic na Cvjetnem trgu v središču Zagreba. Kot so dodali, njihove prostovoljce pogosto zmerjajo in žalijo, njihove plakate in sezname s podpisi pa trgajo.

Vložili so kazensko ovadbo zaradi napadov in širjenje sovraštva, ki naj bi ga zasledili na nekaterih spletih straneh. Policija je potrdila, da so že začeli preverjati navedbe iz ovadbe.

Nasprotniki omenjene pobude za referendum menijo, da gre za poskus ustavnega omejevanja državljanskih in človekovih pravic istospolno usmerjenih oseb.

V hrvaški vladi ocenjujejo, da je referendumska pobuda politična akcija, ki je mišljena predvsem kot nov napad na levosredinsko koalicijo in šele nato kot boj proti legalizaciji istospolnih porok. Kot pobudnike referenduma so označili vrh Katoliške cerkve na Hrvaškem, ki ima podporo pravoslavne in islamske skupnosti ter nekaterih opozicijskih strank in konservativnih krogov.

V vladi so še spomnili, da vlada ne namerava poenotiti istospolnih partnerskih skupnosti s heteroseksualnimi. Sicer pa so neuradno nakazali, da bodo od ustavnega sodišča zahtevali oceno ustavnosti omenjenega referenduma, ki naj bi nameraval zakonsko skupnost v ustavi opredeliti izključno kot zvezo med žensko in moškim, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani.

Pobuda V imenu družine bo nabirala podpise do 26. maja. Za razpis referenduma potrebuje podpise najmanj desetih odstotkov vseh volilnih upravičencev oziroma več kot 375.000 podpisov. Doslej so jih zbrali več kot 131.000. Njihove stojnice je sicer v Zagrebu večinoma videti ob katoliških cerkvah.