Svet

Na Hrvaškem in v BiH razbili verigo tihotapcev ljudi

STA / S.R.
15. 5. 2013, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policiji BiH in Hrvaške sta prijeli 38 oseb, ki so se organizirano ukvarjale s tihotapljenjem ljudi v države članice Evropske unije, je danes sporočila hrvaška policija.

Na Hrvaškem so prijeli 25 oseb z območja Zagreba, Splita in Osijeka. Zagrebški del skupine naj bi v Slovenijo nezakonito prepeljal 40 oseb.

Kot so preiskovalci ugotovili med večmesečno mednarodno operacijo, je skupina od začetka februarja do prijetja organizirala prevzem, namestitev in prevoz več državljanov Kosova, Sudana, Sirije in drugih držav iz Srbije in BiH na Hrvaško, potem pa tudi v Evropsko unijo.

Potem ko so v torek v BiH prijeli 13 osumljencev, so tudi v Zagrebu aretirali sedem oseb, ki so v dogovoru z osebami iz Turčije pretihotapili več oseb iz BiH na Hrvaško in naprej proti državam EU. Od marca do maja letos naj bi v 15 primerih pretihotapili 40 oseb v Slovenijo.

Deset članov skupine, ki so kazniva dejanja izvajali na skrajnem vzhodu Hrvaške, je pretihotapilo najmanj 28 oseb in za to prejelo plačilo.

Skupaj naj bi pretihotapili približno 130 oseb, za svoje storitve pa so zahtevali med 1000 in 1200 evrov plačila po osebi.

"Sporočilo javnosti je, da bomo tudi v prihodnje nadzirali in preprečevali kakršne koli oblike organiziranega kriminala, posebej tistega, ki ima mednarodni značaj," je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedal direktor uprave kriminalistične policije Vitomir Bijelić.

Hrvaška načrtuje, da bo do konca leta 2015 pripravljena za prevzem schengenskega pravnega redu, potem ko bo 1. julija letos postala članica Evropske unije.