Svet

V Braziliji zelena luč za istospolne poroke

STA / S.R.
15. 5. 2013, 09.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najvišji sodni organ v Braziliji je v torek odprl pot za istospolne poroke v Braziliji.

Reuters

Odločil je namreč, da upravne enote istospolnim parom ne smejo zavrniti izdaje dovoljenj za sklenitev zakonske zveze, poročajo tuje tiskovne agencije in dodajajo, da to pomeni de facto priznanje istospolnih porok v največji latinskoameriški državi.

Zgodovinsko odločitev je sprejel nacionalni sodni svet, ki nadzoruje sodni sistem v Braziliji in na čelu katerega je predsednik brazilskega vrhovnega sodišča. Že doslej so sicer nekatere upravne enote istospolnim parom izdajale dovoljenja za poroko, a nikakor ne vse, torkova odločitev pa je prva v Braziliji, ki to terja na zvezni ravni.

Vodja odbora za človekove pravice pri brazilski odvetniški zbornici Raquel Pereira de Castro Araujo je ocenila, da je odločitev "enakovredna odobritvi homoseksualnih porok" v državi.

Brazilija je tako postala tretja in obenem največja latinskoameriška država, ki je dovolila istospolne poroke. To je še posebej pogumen korak, glede na to da se velika večina Brazilcev izreka za katolike in da je Brazilija država z največ katoliki na svetu, piše francoska tiskovna agencija AFP. Obenem dodaja, da bo Brazilijo čez dva meseca obiskal papež Frančišek.

Brazilski parlament sicer zakona, ki bi legaliziral istospolne poroke, še ni sprejel, saj temu ostro nasprotuje močna katoliška struja v poslanskih klopeh. Poleg tega se je mogoče na odločitev nacionalnega sodnega sveta še pritožiti na vrhovno sodišče, kar so nekateri že nemudoma napovedali.

A predsednik vrhovnega sodišča Joaquim Barbosa je prepričan, da ni nobene potrebe, da upravne enote z izdajo dovoljenj za istospolne poroke čakajo na sprejetje zakona na to temo v kongresu. Spomnil je še, da je vrhovno sodišče že leta 2011 priznalo stabilne istospolne zveze in odločilo, da jim ustava zagotavlja enake pravice kot heteroseksualnim parom, piše AFP.