Slovenija

Pripadniki SV prvič postrojeni po novi strukturi

STA / S.R.
15. 5. 2013, 07.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pripadniki Slovenske vojske (SV) bodo danes prvič stali postrojeni po novi strukturi preoblikovane vojske.

Slovenskavojska.si

Drugo fazo od treh v postopku preoblikovanja so zaključili ravno pred današnjim dnem - dnem SV. Osrednja slovesnost, na kateri bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor, bo v mariborski vojašnici. Prireditev bo odprta za javnost.

V postroju bodo pripadniki preoblikovanih poveljstev in enot generalštaba, centra vojaških šol, združenega operativnega centra, 1. in 72. brigade, logistične brigade, polka vojaškega letalstva ter podporne enote Slovenske vojske. Prireditev bo potekala s skupnim naslovom Slovenska vojska v koraku s časom, za izzive prihodnosti, piše na spletni strani SV.

Zbrane bo nagovoril predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Predviden pa je tudi prelet letal PC6 s skokom padalcev, ki bodo prinesli zastavo, in izstrelitev častnih salv. Program bodo popestrili tudi z glasbeno skupino, saj bo prvič nastopil zbor Note iz enote, ki ga sestavljajo pripadniki SV. Prireditev bo neposredno prenašala Televizija Slovenija.

Dan Slovenske vojske se obeležuje v spomin na 15. maj 1991, ko so v takratni Teritorialni obrambi obvezno služenje vojaškega roka začeli slovenski naborniki v dveh učnih centrih. V 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je urjenje začelo 120 nabornikov, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180.