Slovenija

Zaradi Patrie na sodišču Cekuta in Zupan

STA / S.R.
15. 5. 2013, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se ob 10. uri začenja predobravnavni narok zoper slikarja Jureta Cekuto in upokojenega brigadirja Petra Zupana.

Slovenska vojska

Tožilstvo jima očita jemanje podkupnine pri poslu s Patrio ter nezakonito posredovanje podatkov z ministrstva za obrambo. Predobravnavni narok je namenjen izjasnitvi o morebitni krivdi.

Po pisanju medijev naj bi tožilstvo ugotovilo, da je Cekuta za posredovane podatke in izročene listine od finske Patrie v več obrokih prejel skupno 72.000 evrov, od družbe Riedl GmbH, ki je posredovala pri nakupu slovenskih patrij, pa skupno 460.875 evrov.

Nekdanji vodja temeljnih razvojnih programov Zupan naj bi zaupne podatke o nakupu osemkolesnikov z obrambnega ministrstva prenesel do Cekute, ta pa naj bi jih posredoval Patriinemu zunanjemu sodelavcu in posredniku Hansu Wolfgangu Riedlu.

Predsednik SDS Janez Janša, ki je obtožen v drugem postopku v zadevi Patria, je sicer večkrat omenil, da je slikar Cekuta očitno edini iz Slovenije, ki je v zadevi Patria dobil denar.