Svet

Breedlove postal vrhovni vojaški poveljnik zveze Nato

STA/ M.V.
13. 5. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Položaj vrhovnega vojaškega poveljnika zveze Nato je na današnji slovesnosti v Monsu na jugu Belgije prevzel ameriški general Philip Breedlove. Obljubil je krepitev 28-članskega zavezništva, ki ga prihodnje leto čaka zahteven umik iz Afganistana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Wikipedia

Breedlove je na mestu vrhovnega vojaškega poveljnika Nata zamenjal rojaka, admirala Jamesa Stavridisa. Položaj vrhovnega vojaškega poveljnika zavezništva sicer tradicionalno pripada Američanom, politični položaj generalnega sekretarja pa Evropejcem.

"Moja prva in trajna prioriteta bo zagotoviti, da Nato ostane buden in pripravljen na spopad z izzivi in grožnjami prihodnosti z agilnimi, sposobnimi in interoperabilnimi vojaškimi silami," je ob prevzemu položaja poudaril Breedlove. "Znotraj meja našega zavezništva uživamo stopnjo stabilnosti brez primere, zunaj naših meja pa sta negotovost in nevarnost," je še opozoril.

Breedlove vojaško poveljstvo Nata prevzema v času, ko se zavezništvo pripravlja na popolno opustitev bojnih operacij v Afganistanu, saj naj bi se bojne sile Nata iz države umaknile do konca leta 2014. Manjši del vojakov bo v Afganistanu ostal z namenom svetovanja in urjenja domačih varnostnih sil.

Pripravljajo se na opustitev bojnih operacij v Afganistanu.


Ob robu današnje slovesnosti je sicer generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen novinarjem povedal, da članica zveze Nato Turčija ni zaprosila za pomoč zavezništva, potem ko je bombni napad na turško vas v bližini njene meje s Sirijo terjal 48 smrtnih žrtev in več kot 100 ranjenih. Je pa Rasmussen napad najstrožje obsodil.

Za položaj vrhovnega vojaškega poveljnika Nata je bil sprva predviden nekdanji vrhovni poveljnik mednarodnih sil v Afganistanu, general John Allen, vendar je ta februarja sporočil, da se bo upokojil iz družinskih razlogov.

Allen je bil vpleten v kolobocijo škandalov, povezanih z zunajzakonskim razmerjem nekdanjega direktorja obveščevalne agencije Cia, upokojenega generala Davida Petraeusa. Petraeusova biografinja in ljubimka Paula Broadwell je grozila ženski s Floride, za katero je sumila, da želi generala zase.

Preiskava je odkrila, da si je s to žensko precej vroče dopisoval tudi Allen in njegovo imenovanje na položaj poveljnika zveze Nato je bilo lani zadržano. Februarja letos je sporočil, da želi več časa za svojo družino. Allen je bil v preiskavi opran vsake krivde.

General Breedlove je vojaško kariero začel leta 1977 kot pilot, kasneje pa je služil na številnih poveljniških položajih po svetu od Evrope do Azije.