Svet

Šokatni posnetek iz Sirije

RP
13. 5. 2013, 15.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Časopis TIME potrdil avtentičnost ekstremno brutalnega video posnetka iz Sirije.

Reuters

Zadnjih 48 ur se je začel hitro širiti video posnetek s terena v Siriji, ki prikazuje ekstremno brutalnost. Danes prihajajo prve informacije o avtentičnosti video posnetka. Konkretni posnetek je dobilo uredništvo ameriškega časopisa TIME že prejšnji mesec, ta pa je v javnost pricurljal šele te dni. Na posnetku se vidi oseba ki stoji pri ubitem sirijskem vojaku. Po informacijah naj bi šlo za enega od poveljnikov uporniških sil, Khalida al-Hamada, poznanega kot Abu Sakkar.

Vsega nekaj trenutkov kasneje postane stvar zelo šokantna. Oseba vzame nož in začne rezati trup ubitega vojaka. Iz telesa izreže organ ubitega in proti kameri vzklika: "Prisežem, da vam bomo pojedli srca in jetra, vi Assadovi psi!" V ozadju pa se sliši manjša skupina ljudi, ki vzklika "Bog je velik", takoj za tem pa začne krvavi organ gristi. Dva reporterja časopisa TIME sta že prejšnji mesec videla video posnetek v prisotnosti nekaj pristašev in borcev Abu Sakkara, vključno z njegovim bratom. Potrdili so avtentičnost video posnetka. Posnetek je nastal v Homsu, kasneje pa je nekdo od upornikov odnesel posnetek v Libanon. Pri TIME-u pravijo, da ne morejo potrditi integriteto posnetka, ker Abu Sakkar, domnevni storilec tega odvratnega dejanja, ni bil dostopen za komentar. V uredništvu pravijo, da se je posnetek pojavil na internetu 12. tega meseca, objavila pa naj bi jo neka provladna skupina in bi lahko bila propaganda režima, ki upornike imenuje teroristi.

Če bo režim posnetek uporabil kot propagando v tem primeru ni bistveno, kot je zanimiva drža ameriškega časopisa TIME. V svojem tekstu namreč priznavajo, da so posnetek dobili že v aprilu in to, da je avtentičnost video posnetka potrdilo večje število ljudi vključno z soborci samega Abu Sakkara, ki je identificiran kot storilec.

Ali to pomeni, da je časopis TIME namerno skrival posnetek, ker bi z objavo tega lahko popolnoma razblinil iluzije o upornikih?

Ko kateri koli medij dobi posnetek na katerem nekdo nekomu reže telo, stvar vedno postane ekskluzivna. V tem primeru, se veliko govori o medijski  objektivosti poročanja o dogodkih v Siriji. Z drugimi besedami – nekateri mediji očitno pazijo, da anti-uporniške informacije in materiali ne ugledajo luč sveta.

Teh 27 sekund prikazuje, kako brutalna je postala vojna v Siriji, piše TIME v svojem pregledu in nadaljuje s tonom kot je "Vsaka vojna je grozljiva" itd. Verjetno ni treba ugibati, kakšna bi bila reakcija, če bi bile vloge zamenjane. Vsaka vojna je brutalna in sirijska ni drastično drugačna od drugih. Takšne stvari smo lahko videli na mnogih video posnetkih, ki so prihajali iz Libije. V tem primeru ni bistveno vprašanje o propagandnem učinku tega posnetka, vendar je bistvo v tem, da se mora spopad v Siriji končati. No, na to ne poziva skoraj noben zahodni medij.

VIDEO: POZOR ! OBČUTLJIVA VSEBINA  !

http://www.liveleak.com/view?i=fdf_1368368251