Svet

V Bangladešu bodo zaprli več sto tekstilnih tovarn

STA/ M.V.
13. 5. 2013, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Bangladešu bodo za nedoločen čas zaprli več sto tekstilnih tovarn v industrijski coni Ashulia v predmestju prestolnice Daka, kjer je pred tremi tedni zrušenje večnadstropne stavbe z več tekstilnimi obrati zahtevalo več kot tisoč življenj, je danes sporočila trgovinska zbornica tekstilne industrije v državi.

Reuters

Vse tovarne v industrijski coni bodo zaprli v torek, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal podpredsednik Združenja izdelovalcev in izvoznikov oblačil Shahidullah Azim. Kot je dodal, so se za to določili, da bi zagotovili varnost.

V industrijski coni Ashulia, ki leži kakih 30 kilometrov od Dake, je okoli 500 tovarn, od tega več kot sto najpomembnejših tekstilnih tovarn v državi, ki izdelujejo oblačila za zahodne družbe, kot so ameriški Walmart, švedski H&M, španski Inditex in francoski Carrefour.

Po besedah Azima v omenjenih tovarnah po nesreči, ki je 24. aprila zahtevala 1127 življenj, zaradi protestov delavcev proti slabim delovnim pogojem in pomanjkljivi varnosti že od nesreče praktično ne delajo.

Predstavnik lokalne policije je dejal, da danes ni delalo 80 odstotkov delavcev, ki so na ulicah zahtevali višje plače, pa tudi kaznovanje lastnikov kompleksa Rana Plaza, ki se je porušil 24. aprila.


Najhujša industrijska nesreča v državi je terjala več kot 1200 smrtnih žrtev.


To je bila najhujša industrijska nesreča v državi. Zrušilo se je devetnadstropno poslopje s petimi tekstilnimi obrati, kjer je delalo 3500 ljudi. Zaposleni so dan pred nesrečo opozorili na razpoke na poslopju, a so odgovorni od njih kljub temu zahtevali, da nadaljujejo z delom. Prav danes so sicer oblasti sporočile, da končujejo z iskalno operacijo, saj je le malo možnosti, da bi našli še kaka trupla.

Bangladeš je drugi največji izvoznik oblačil na svetu zaradi nizke cene dela in številne delovne sile. Tekstilna industrija je ključna gospodarska dejavnost v državi, letno ustvari 29 milijard dolarjev in predstavlja 80 odstotkov izvoza.

Pogoji dela in varnostne razmere v tekstilni industriji so že leta tarča kritik nevladnih organizacij. Kakih tri milijone ljudi, ki delajo v tekstilni industriji, prejema povprečno manj kot 40 ameriških dolarjev na mesec.

Nobelov nagrajenec za mir in pionir mikro kreditov Muhammad Yunus je danes lastnike tekstilnih tovarn in zahodne trgovce pozval, naj zagotovijo, da bodo delavci v Bangladešu prejemali plače, ki bodo zadoščale za dostojno življenje.