Svet

Hrvaška policija zaradi carinskih goljufij prijela 17 oseb

STA / S.R.
8. 5. 2013, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V veliki operaciji hrvaškega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) so v torek prijeli deset hrvaških carinikov, pet zaposlenih v prevozniških podjetjih ter dva državljana Kitajske.

Sutra

Tožilstvo jih bremeni, da so od avgusta lani državo oškodovali za več kot milijon evrov.

Hrvaški cariniki, ki so delali v reškem pristanišču in podružnici Škrljevo kot tudi v reški carinski upravi, so sprejemali denar v zameno za to, da so uvoznikom znižali količine in cene blaga, ki je na Hrvaško prispelo iz Kitajske in Italije.

Na ta način so hrvaški državni proračun oškodovali za najmanj osem milijonov kun ali dober milijon evrov, je sporočilo tožilstvo.

Hrvaški mediji poročajo, da je policija skupino spremljala od avgusta lani in je zabeležila več deset primerov lažnih carinskih deklaracij, s čimer so potrdili način kriminalnega delovanja skupine.

O razsežnosti kaznivega dejanja pred tem lahko zgolj ugibajo, danes poroča reški Novi list. Navaja, da so vsi prijeti hrvaški državljani z območja Reke, medtem ko sta kitajska državljana prijavljena v Zagrebu oziroma Vukovarju.