Slovenija

Škisova tržnica letos tudi z mednarodno udeležbo

STA / S.R.
8. 5. 2013, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zveza študentskih klubov Slovenije danes v Ljubljani pripravlja že tradicionalno 16. Škisovo tržnico.

Škisova tržnica.si

Kulturno-zabavna prireditev, ki temelji na promociji slovenske kulture in kulinarike med mladimi, letos dobiva tudi mednarodne razsežnosti. S tradicionalno kulinariko se bo predstavilo tudi več kot 18 svetovnih držav, so sporočili organizatorji.

Škisova tržnica je namenjena srečanju študentskih klubov, druženju, spoznavanju ter izmenjavi dobrih praks klubskega delovanja. Glavni del programa predstavlja 57 klubskih stojnic v šestih otočkih za šest slovenskih regij, na katerih klubovci predstavijo svoje aktivnosti in lokalne posebnosti.

Med značilnostmi Škisove tržnice organizatorji med drugim izpostavljajo, da je to največja enodnevna prireditev za mlade na prostem v Sloveniji ter prva slovenska eko prireditev, kjer odpadke sproti ločujejo, odvažajo in reciklirajo.

Že pred leti so se namreč odločili za ekološko usmeritev. Tako bo "Zeleni otok sredi mesta" tudi letos nadaljeval uspešno tradicijo, kjer bo za ločevanje odpadkov in informiranje ter spodbujanje mladih k ločevanju poskrbelo 100 mladih čistilcev. Ločevali bodo tudi študentski klubi na svojih regijskih otočkih.

Prireditev se bo začela ob 12. uri, obiskal pa naj bi jo tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. V okviru pestrega dnevnega dogajanja bo potekal tudi Mednarodni otoček, kjer se bodo predstavile Mehika, Avstralija, Kitajska, Latvija, Litva, Rusija, Turčija, Nemčija, Španija, Švedska, Portugalska, Irska, Indija, Francija in Madžarska. Svoje kulinarične značilnosti bodo predstavili tudi mladi iz zamejstva.

Na Škisovi tržnici pa bo tudi prvi dogodek v okviru lani začetega projekta Jem zdravo. Študiram s polno paro! Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) želi s projektom spodbuditi in ozavestiti študente o pomenu zdravega prehranjevanja. V Mariboru bodo projekt mladim posebej predstavili 14. maja od 11. do 14. ure pred Štukom. V Ljubljani bodo stojnice postavljene 21. maja med 9. in 14. uro v Rožni dolini in na Kardeljevi ploščadi, v Kopru pa bodo predstavniki projekta med študenti 23. maja od 16. do 21. ure pred koprsko Taverno, so sporočili iz ŠOS.