Svet

O programu pomoči za Slovenijo ni govora

STA / S.R.
7. 5. 2013, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V EU ne potekajo nobeni pogovori o programu pomoči za Slovenijo, so danes povedali v Evropski komisiji v odzivu na pisanje FT o možnosti pomoči Sloveniji iz ESM.

Thinkstock

Možnosti postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij pa niso želeli komentirati, spomnili so le, da bo komisija o tem odločila 29. maja.

"Nobeni pogovori o programu za Slovenijo ne potekajo," je poudaril tiskovni predstavnik evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna, Simon O'Connor, v odzivu na ponedeljkov članek britanskega časnika Financial Times, ki omenja možnost programa pomoči za Slovenijo.

V povezavi z naslednjimi koraki v okviru procesa za preprečevanje in odpravljanje makroekonomskih neravnovesij pa je O'Connor spomnil, da bo komisija ocenila slovenski proračunski načrt oziroma program stabilnosti in reformni načrt, ki ju bo slovenska vlada po njihovih pričakovanjih sprejela ta teden, ter nato 29. maja predstavila priporočila za ukrepanje.

Tako se je Rehnov tiskovni predstavnik danes odzval na ponedeljkovo pisanje FT o možnosti posojilne linije iz evropskega reševalnega sklada ESM za Slovenijo ter sprožitve postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij.

FT je poročal o tem, da naj bi Evropska komisija zavzela ostrejše stališče do Slovenije, medtem ko narašča zaskrbljenost, da notranji spori ovirajo sposobnost države, da reši bančni sektor in se izogne prošnji za mednarodno pomoč.

Poleg tega je časnik ob sklicevanju na neimenovana visoka predstavnika območja evra, pisal, da je v ospredju pozornosti "nesodelovanje" med slovenskim finančnim ministrstvom in centralno banko, ki je odgovorna za nadzor finančnega sektorja. Banka naj bi po navedbah enega od predstavnikov "ovirala" napore nove vlade za očiščenje.

Prav tako je FT v ponedeljkovem članku pisal, da so članice območja evra prejšnji teden na sestanku na nižji ravni govorile o Sloveniji, a ne o "celovitem" programu pomoči, temveč so se osredotočile na nova pooblastila komisije, da države v težavah prisili v reforme.

Gre za možnost uvedbe postopka zaradi makroekonomskih neravnovesij, ki doslej še ni bil sprožen. Letos je komisija namreč sploh prvič ugotovila presežna neravnovesja v članicah unije, in sicer v Sloveniji in Španiji. O tem, ali bo sprožila postopek, bo odločila 29. maja, ko bo predstavila ocene nacionalnih proračunskih in reformnih načrtov.

Uradniki ECB sicer po navedbah FT zagovarjajo tudi kreditno linijo iz reševalnega sklada za območja evra, da bi finančne trge pomirili, da ima Slovenija pripravljeno financiranje za nujne primere, če bo potrebno. Takšen "previdnostni program" pa spremljajo ostri pogoji za reforme, je sklenil britanski časnik.