Slovenija

Jankovića veseli odločitev informacijske pooblaščence

STA / S.R.
7. 5. 2013, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković z veseljem sprejema odločitev informacijskega pooblaščenca, ki je dopustil objavo tonskega posnetka pogovora med županom in predstavniki Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Mediaspeed

Je pa Janković na današnjem pogovoru z novinarji izrazil tudi upanje na soočenje s predstavniki komisije na sodišču. Janković je dejal, da je bil tedanji pogovor s predstavniki komisije, ki mu je očitala kršitev protikorupcijske zakonodaje, korekten, sam pa je ravnal po nasvetu odvetnika. Ob tem je poudaril, da ima odločbo davčne uprave, ki pravi, da je vir njegovega premoženja znan.

Ob tem je župan izrazil upanje, da bo KPK pripravljena stališča soočiti na sodišču, ki naj dokaže, kaj je s sumi, ki ga bremenijo.

Informacijski pooblaščenec je namreč ugodil pritožbi več prosilcev zoper odločitev KPK, ki je zavrnila zahtevo za posredovanje tonskega posnetka pogovora z Jankovićem. Gre za pogovor v postopku priprave zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank. Pooblaščenec je ocenil, da "gre za informacijo, katere razkritje je v javnem interesu".

KPK je 8. januarja letos objavila zaključno poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank, po katerem sta predsednik SDS Janez Janša in takratni predsednik PS Janković, sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo. Janković je zatem svojo funkcijo predsednika stranke zamrznil, vodenje stranke pa je začasno prevzela Alenka Bratušek. Janša pa se je po razdoru v koaliciji zaradi poročila in po izglasovani konstruktivni nezaupnici njegovi vladi moral posloviti z mesta predsednika vlade.