Svet

Sirski uporniki uporabljajo smrtonosni plin?

STA / S.R.
6. 5. 2013, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V konfliktu v Siriji so uporniki proti režimu Bašarja al Asada uporabili smrtonosni plin sarin, je dejala članica komisije ZN, ki preiskuje kršitve človekovih pravic v Siriji, Carla del Ponte.

Reuters

Preiskava o tem sicer še ni končana, je poudarila v pogovoru za švicarski radio v nedeljo. "Glede na zbrana pričevanja, so uporniki uporabili kemično orožje, plin sarin," je zatrdila del Pontejeva. Preiskavo o tem morajo sicer še poglobiti in ugotovitve preveriti z novimi pričevanji, a glede na doslej znane podatke "trenutno nasprotniki režima uporabljajo plin sarin", je dodala.

Poudarila je, da je preiskovalna komisija ZN, katere članica je, še daleč od konca preiskave. Do junija, ko bo svoje ugotovitve predstavila svetu ZN za človekove pravice, lahko še vedno najdejo dokaze, da tudi vladni režim v Siriji uporablja tovrstno kemično orožje, je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Turške oblasti so medtem sporočile, da na Sircih, ki so jih ranjene prepeljali v Turčijo, izvajajo krvne teste, da bi ugotovili, ali so bili žrtve kemičnega orožja. Rezultati še niso znani, je za AFP povedal bolniški vir.

Zahodne države v zadnjem času vse pogosteje izražajo zaskrbljenost, da se v konfliktu med al Asadovim režimom in uporniki uporablja kemično orožje. Strani uporabe tovrstnega orožja obtožujeta druga drugo.