Svet

Orban za ničelno toleranco do antisemitizma

STA / J.P.
6. 5. 2013, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban se je ob odprtju Svetovnega judovskega kongresa v nedeljo zvečer izrekel za ničelno toleranco do antisemitizma.

Wikipedia
Viktor Orban

Potem ko je radikalna desna stranka Jobbik v soboto v Budimpešti organizirala antisemitske proteste, so Orbana namreč k "ostrejšim ukrepom" proti antisemitizmu pozvali predstavniki judovskega kongresa.

Orban je v svojem govoru pred okoli 500 udeleženci kongresa nastopil kot oster nasprotnik antisemitizma. Kot je dejal, je ponosen, da na Madžarskem živi ena najpomembnejših judovskih skupnosti v Evropi. Nova madžarska ustava po njegovih besedah tako judom kot drugim manjšinam nudi zaščito in varnost.

Poleg tega namerava njegova vlada na šolah vpeljati spominski dan na holokavst in ustanoviti temu posvečen spominski center, kar je tudi njena "moralna dolžnost", je dejal. Krepitev antisemitizma na Madžarskem je Orban zvalil na gospodarsko krizo v Evropi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Svetovni judovski kongres je bil v odzivu na njegove besede precej kritičen. Kot so sporočili, sicer pozdravljajo, da je premier antisemitizem označil za nesprejemljivega, obžalujejo pa, da ni omenil nobenega antisemitskega ali rasističnega incidenta ter da ni z večjo jasnostjo potegnil ločnice med vlado in skrajno desnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S svojim govorom naj Orban ne bi prepričal tudi nekaterih drugih udeležencev kongresa. Nekdanji madžarski premier Ferenc Gyurcsany je po poročanju APA med nagovorom protestno zapustil dvorano. Na Facebooku je nato Orbanu očital "laganje". Antisemitizem in antisemite naj bi namreč premier "uporabil za izgradnjo svoje lastne moči" in zato "ni nič boljši kot oni".

Radikalna desna stranka Jobbik je v soboto pred kongresom v madžarski prestolnici organizirala antisemitske proteste, na katerih se je zbralo več sto ljudi. Dogodek so organizatorji označili kot "počastitev žrtvam sionizma in boljševizma", sledil pa je vrsti antisemitskih incidentov v zadnjem času na Madžarskem.

Svetovni judovski kongres letos poteka na Madžarskem prav v znak solidarnosti s tam živečimi judi. Srečanja, ki bo trajalo do torka, se udeležuje okoli 500 delegatov iz judovskih skupnosti in organizacij.