Svet

Grozljiva letalska nesreča na mitingu…

S.R.
6. 5. 2013, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nedeljo, 5. maja se je na letalskem mitingu v Španiji zgodila grozljiva nesreča. Starejše letalo je strmoglavilo na hangar in eksplodiralo, v nesreči pa je umrl pilot letala.

YouTube
Grozljiva nesreča na mitingu v Španiji.

Okoli 3000 obiskovalcev mitinga na letališču Cuatro Vientov je bilo v nedeljo priča grozljivi nesreči. Izkušeni 35-letni pilot Ladislao Tejedero Romero je z letalom HA-200 Saeta med izvajanjem akrobacij strmoglavil na hangar, letalo pa se je nemudoma vnelo. Romero je zaradi hudih ran in opeklin umrl v bolnišnici Getafe.

Letalo HA-200 Saeta proizvajalca Hispano Aviasion je eno prvih reaktivnih letal proizvedenih v Španiji, gre pa za napredno trenažno letalo (kasneje so mu dodali tudi orožje), ki je prvič poletelo v 50-ih letih preteklega stoletja. Predstavnik obrambnega ministrstva Alfredo Lorenzo je medijem izjavil, da vzrok nesreče zaenkrat še ni znan. Poročila o ranjenih pa se razlikujejo. Španska agencija AENA poroča, da je v nesreči umrl samo pilot ter da drugih ranjenih ni bilo, medtem ko agencija Europa Press poroča, da sta bila na tleh ranjena dva delavca. Eden naj bi se zdravil zaradi opeklin, drugi pa naj bi doživel napad panike. Poleg tega naj bi enemu izmed reševalcev kar na mitingu nudili pomoč zaradi vdihavanja dima.