Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost, ki je najbolj na udaru, ker ni preverilo študentskega statusa enega od študentov, povezanih z napadalcema v Bostonu, je že zaostrilo postopek za vstop tujcev v državo s študentskimi vizumi.

Pristojni oddelek za varovanje mej na ministrstvu je izdal dopis, ki zaposlenim nalaga, da morajo pri vseh tujih študentih preveriti veljavnost njihovih študentskih viz.

Mejni agenti bodo morali vizume odslej preveriti še pred vstopom tujcev v ZDA s pomočjo podatkov s seznamov letalskih potnikov. Če to ne bo mogoče, pa bodo morali mejni nadzorniki veljavnost vizumov preveriti preko ameriške podatkovne baze o tujih študentih Sevis.

Ravno ta oddelek je sicer doletel plaz kritik, ker ni ustrezno preveril študentskega statusa Azamata Tažajakova, prijatelja enega od osumljencev za napad v Bostonu. Ta je namreč januarja nezakonito vstopil v državo s študentskim vizumom. Tažajakov je eden od treh prijateljev Džoharja Carnajeva, ki so obtoženi prikrivanja dokazov in oviranja preiskave.

Džohar je skupaj s starejšim bratom Tamrlanom 15. aprila izvedel bombni napad na bostonskem maratonu, v katerem so bili ob eksplozijah dveh bomb ubitih trije ljudje, ranjenih pa je bilo več kot 200.

Brata sta kasneje ubila še policista. Starejši od bratov, 26-letni Tamerlan je bil med pregonom ubit, 19-letni Džohar pa je pobegnil, a ga je policija huje ranjenega prijela nekaj ur kasneje.