Svet

Obama imenoval novega odposlanca za Afganistan, Pakistan

STA / J.P.
4. 5. 2013, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški državni sekretar John Kerry je imenovanje označil za ključen trenutek za obe državi.

Reuters
James Dobbins

Ameriški predsednik Barack Obama je dolgoletnega diplomata Jamesa Dobbinsa imenoval za posebnega odposlanca za Afganistan in Pakistan, je v petek sporočilo ameriško zunanje ministrstvo.

Ob tem je Kerry afganistanske in pakistanske voditelje še pozval, naj ocenijo novo imenovanje, so sporočili iz zunanjega ministrstva.

"Imenovanje novega odposlanca jasno kaže na zavezanost ameriške vlade pri zagotavljanju varnosti v Afganistanu in Pakistanu, da bi bila lahko varni, stabilni in uspešni državi," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Patrick Ventrell.

70-letni Dobbins je po besedah Ventrella dober poznavalec regije in odnosov v njej. V svoji novi vlogi se bo moral soočiti s krhajočimi odnosi med Washingtonom in Pakistanom ter z zmanjšano ameriško vojaško prisotnostjo, saj se ZDA pripravljajo na dokončen umik svojih vojakov in Afganistana do konca leta 2014.

Dobbins je bil sicer prvi ameriški odposlanec za Afganistan po padcu talibanov in predstavnik ZDA na konferenci v Bonnu, ki je oblikovala novo afganistansko vlado. Dobbins se je v preteklosti sicer že spopadal s težkimi diplomatskimi nalogami na Kosovu, v BiH, na Haitiju in v Somaliji.