Svet

Preboj evroskeptičnega Ukipa na lokalnih volitvah v Angliji

STA / J.P.
4. 5. 2013, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanska stranka Ukip, ki je znana predvsem po svojem nasprotovanju priseljevanju in evropski integraciji, je na četrtkovih lokalnih volitvah dosegla velik preboj.

Wikipedia
Nigel Farage

Kot so pokazali končni rezultati, ji je namreč pripadla skoraj četrtina vseh glasov in s tem več kot 130 sedežev v lokalnih svetih. Vladajoči konservativci so utrpeli izgube.

Na naslovnicah praktično vseh britanskih časnikov so danes objavljene fotografije karizmatičnega vodje Ukipa, 49-letnega Nigela Faragea. Spremljali so jih naslovi, kot je na primer "Ukip na pohodu" v Guardianu.

Farage je - potem ko je v petek zvečer postalo očitno, da njegova stranka postaja pomembna politična sila na Otoku - poudaril, da Ukipa odslej ni več mogoče odpisati kot zgolj protestnega gibanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Vsi so nas žalili, celotna politična elita, sedaj pa so šokirani in osupli," je še dejal Farage, sicer evropski poslanec.

Ukip še vedno nima nobenega poslanca v britanskem parlamentu, ima pa kar 11 od skupno 73 britanskih poslancev v Evropskem parlamentu.

V Angliji so v četrtek volili svetnike v 27 okrajih in sedmih drugih upravnih enotah ter na otoku Anglesey severozahodno od Walesa. Skupno je bilo razdeljenih okoli 2300 sedežev v lokalnih svetih, volitve pa so veljale za pomemben preizkus vladajoče koalicije pred evropskimi volitvami prihodnje leto in britanskimi parlamentarnimi volitvami leto kasneje.

Po poročanju britanskega BBC je desničarski stranki Ukip pripadlo 23 odstotkov glasov, kar je občutno več od 13 odstotkov na lokalnih volitvah pred štirimi leti. Največ glasov, 29 odstotkov, so sicer prejeli opozicijski laburisti, vladajoči konservativci pa so jim sledili s 25 odstotki. Koalicijski liberalni demokrati so prejeli 14 odstotkov glasov.

Največje izgube so utrpeli konservativci britanskega premiera Davida Camerona, saj so v primerjavi z volitvami leta 2009 izgubili večino v kar desetih svetih ter skupno več kot 300 svetnikov. še vedno sicer nadzorujejo 18 okrajnih svetov.

Cameron, ki je stranko Ukip v preteklosti označil kot skupino norcev in prikritih rasistov, je v petek moral priznati njen uspeh. "Pokazati moramo spoštovanje do ljudi, ki so se odločili, da podprejo to stranko, in močno si bomo prizadevali, da jih pridobimo nazaj," je dejal.

Iz četrtkovega rezultata se morajo vse uveljavljene britanske stranke veliko naučiti, je še poudaril premier. Dodal je še, da so volivci vladi sporočili, "naj še bolj dela" in rešuje težave delovnih ljudi.

Ukip, ki ga je včasih gnala zgolj želja po izstopu Velike Britanije iz EU, je dobil predvsem glasove konservativnih volivcev, še posebej starejših, ki so jih glavne britanske stranke razočarale, med drugim s svojo nezmožnostjo zajeziti val priseljevanja, piše AFP.

Med konservativci se medtem že pojavljajo pozivi premieru, da mora stranka po porazu sprejeti radikalne spremembe, piše BBC. Viden član torijcev David Davis je v prispevku za časnik Daily Telegraph med drugim zapisal, da so potrebne bolj konvencionalne konservativne politike, kot je med drugim zmanjševanje davkov.

Vse večji del stranke tudi zahteva, da se načrtovani referendum o prihodnosti Otoka v EU, ki naj bi po sedanjih napovedih potekal leta 2017, prestavi na zgodnejši datum.