Svet

Izdali bonton za prvomajske proteste

STA / S.R.
29. 4. 2013, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaški sindikati, ki na prvomajskih protestih v Zagrebu pričakujejo približno 20.000 ljudi, so pred praznikom dela objavili bonton za svoje člane.

Reuters

Priporočajo, da imajo v nahrbtnikih poleg vode in sendviča za "duhovno ravnovesje" še molitvenik, Komunistični manifest, vladni Načrt 21, knjigo Franja Tuđmana in življenjepis Tonyja Blaira.

V sredo se bo na osrednjem zagrebškem trgu bana Josipa Jelačića po napovedanih zbrala pisana množica udeležencev različnih ideoloških prepričanj, glede na to, da so na protivladne proteste pozvali tako sindikati kot Katoliška cerkev in veteranska združenja ter desničarska in levičarska opozicija.

"Izogibajte se petju pesmi z ideološkimi vsebinami, če ne poznate ljudi okrog sebe. Če niste prepričani, kdo so, zapojte 'Za dobra stara vremena' Novih fosilov, tisti okrog vas pa bodo že vedeli, na katere čase mislite," so med drugim zapisali na spletni strani Sindikata državnih in lokalnih uslužbencev.

Člane so opozorili, naj s seboj raje prinesejo žele bombone kot trde, ker so slednji potencialno nevarni. Pozvali so jih še, naj uporabljajo piščalke in ne "umazanih prstov".

"Če nosiš transparente z gesli proti oblasti, naj bo vsebina v skladu s standardnim hrvaškim jezikom, na dnu pa napiši opombo, da se sporočilo nanaša na oba spola. Za izdelavo uporabi reciklažne materiale kot tudi nestrupene barve in lepila," pravi navodilo.

Udeležence tudi opozarja, naj ne izkoriščajo gneče, "da bi priskočili na pomoč čedni protestnici ali protestniku". "Ne pozabi se fotografirati s kolegi protestniki. Če bo oblast padla pred koncem mandata, se boš lahko pohvalil pred otroci in sosedi, da si vse začel ti," svetujejo sindikati.

"To bo tvoj dan. Spusti iz sebe vse frustracije in bes zaradi nemoči, da bi kar koli spremenil, a ostani človek in državljan. Morda se bodo stvari začele spreminjati, če se bodo mnogi mali ljudje, kot si sam, odločili reči, naj se ne igrajo z njihovimi življenji," pravijo v osmi in zadnji točki bontona.

Ob humornem tonu navodil pa še poudarjajo, da so protesti demokratičen odgovor na politiko, ki izkorišča demokracijo, da bi obvladala ljudi. "Spomnimo politike, da oblast ni plen, ki ga je treba razkosati, temveč priložnost, da bi pomagal vsem, tudi tistim, ki jih niso volili", poudarjajo sindikati.