Zanimivosti

Čebele v boj proti minam

STA / S.R.
29. 4. 2013, 16.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaški znanstveniki so vzgojili čebelo, ki lahko odkrije minska polja, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani. Raziskave na zagrebški agronomski fakulteti so začeli leta 2007, da bi olajšali iskanje in odstranjevanje min.

Reuters

Na Hrvaškem je od vojne ostalo še približno 90.000 min na 680 kvadratnih kilometrov površin.

Posebna vrsta čebele lahko "zavoha" mine, zakopane v tleh, so potrdili zagrebški znanstveniki. Čebele so hranili s sirupom sladkorja in vode, v katerega so dodali aromo eksploziva TNT. Tako so jih "urili" več let.

Zamisel temelji na znanem Pavlovem refleksu, ki ga že sicer uporabljajo v dresuri. Čebelam so ustvarjali ugoden občutek s hrano, ki so ga povezali z vonjem eksploziva.

"Čebele vohajo TNT, med postopkom urjenja ga začnejo povezovati s hrano, s svojim priljubljenim sirupom. Tako se bodo obnašale tudi v naravi, ko bodo zaznale vonj TNT in nato na teh lokacijah iskale sirup, se tam zadržale dlje časa, kot bi se sicer. S spremljanjem njihovih infrardečih polj bomo ugotovili, kje so mine," je pojasnil vodja projekta, profesor Nikola Kezić.

Kot je poudaril, čebele ne bobo pokazale točne lokacije posamezne mine, bodo pa lahko nakazale na minsko polje. Dodal je, da podoben projekt izvaja tudi ameriška vojska.

Dreserka čebel Mateja Janeš je poudarila, da so te žuželke hitrejše kot psi, iskanje min s čebelami pa je tudi varnejše. "Druga prednost je, da ko ne iščejo min, proizvajajo zelo okusen med," je dodala.