Svet

Hočemo strokovnjake, ne strankarske bedake!

Simon Rosc
29. 4. 2013, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Protesti se nadaljujejo, ljudje še vedno niso zadovoljni in se sprašujejo, ali različni ukrepi sploh vodijo v razvoj. Ali dajejo različne skupine, ki se pojavljajo na protestih, upanje za nastanek novih strank, nove smeri in svežih idej?

Mediaspeed

Na sobotni vstaji se je zbralo okoli 1500 protestnikov. Ob že znanih transparentih in vzklikih je bilo slišati tudi razmišljanja o ustanovitvi novih političnih strank. Različne skupine z različnimi zastavami in vzkliki so zahtevale oblast ljudstvu, na vodilnih položajih pa »prave strokovnjake, ne strankarske bedake«.

Uroš Lubej iz gibanja VLV je ob začetku vstaje za medije dejal, da je cilj pritisk na obstoječo politiko. Dodal je še, da je imel nekdanji premier Janez Janša sposobnost, da je ljudi spravil na ulice, aktualna vlada pa je sicer delo šele začela, a ima resen problem z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in odnosom do korupcije. Po njegovih besedah ni videti, da bi bili sposobni sestavili nabor ukrepov, ki bi bili dolgoročna rešitev za Slovenijo. Prepričan je tudi, da je zaupnica vladi, ki je napovedana za naslednje leto, »navaden blef«.

Spregovoril je o razmišljanjih o novi stranki, s katerimi jih nagovarjajo, da bi se iz tega gibanja razvila nova politična sila. Kot je dejal, je za novo stranko veliko potenciala, javnost pa je dovolj jasno pokazala, da zaupanja v obstoječo politiko ni.

Božidar Flajšman iz Odbora za pravično in solidarno družbo je dejal, da če se bo formirala stranka s kompetentnimi ljudmi in programom, ki bo jasno nakazal, kaj želijo in kako želijo to doseči, bi imela lahko uspeh na prihodnjih volitvah. Dodal je še, da bo zagotovo zamujena priložnost, če se ne bo formirala stranka iz tega gibanja.

Matjaž Hanžek iz gibanja TRS pa je dejal, da protestira zato, ker oblast še vedno noče videti, da ji je že davno potekla legitimnost, in ker ta oblast nadaljuje z ukrepi, ki jih je že uvajala vlada Janeza Janše. Prepričan je, da se bo iz nekih delov vstajniškega gibanja rodila tudi kakšna stranka.

Velika verjetnost torej obstaja, da bomo v Sloveniji v kratkem dobili novo politično stranko. Ali se ji bo uspelo prebiti v parlament, pa bo najverjetneje odvisno od njenih predstavnikov, predvsem njihove strokovnosti in programa, ki bo dal jasno vedeti, kakšna je prihodnost naše države. Samo upamo lahko, da tudi tej novi politični tvorbi ne bo iz omar počasi padal okostnjak za okostnjakom.