Svet

Južna Koreja Pjongjang pozvala k pogovorom glede Kaesonga

STA / S.R.
25. 4. 2013, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Južna Koreja je danes Severno Korejo ponovno pozvala k pogovorom o prihodnosti skupnega industrijskega kompleksa Kaesong, ki leži na severnokorejskem ozemlju.

Reuters

Hkrati je posvarila, da bo v primeru zavrnitve morala "ostro ukrepati". Pjongjang ima čas za odgovor do petka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Uradno predlagamo pogovore med vladama. Če Severna Koreja predlagane pogovore zavrne, bomo morali ostro ukrepati," je dejal tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Kim Hjung Seok.

Pjongjang je 9. aprila ustavil sodelovanje z južno sosedo v industrijskem kompleksu, iz njega pa umaknila svojo delovno silo. Vlada v Seulu je nato Pjongjangu predlagala pogovore o prihodnosti Kaesonga, a je severnokorejsko vodstvo poziv Južne Koreje zavrnilo in ga označilo za "prazno politično gesto".

Leta 2004 zgrajeni kompleks, v katerem je za 123 južnokorejskih podjetij delalo okoli 53.000 delavcev, je sicer še edini preživeli simbol sodelovanja med Korejama. V preteklosti nobena od strani ni dopustila, da bi politične napetosti pretirano vplivale na delovanje kompleksa, ki je sicer ključen vir deviz za obubožano Severno Korejo.

Do prekinitve delovanja industrijskega kompleksa je prišlo v luči zaostritve krize na Korejskem polotoku, ki je posledica februarskega jedrskega poskusa Severne Koreje in sankcij Varnostnega sveta Združenih narodov proti njej.

Severna Koreja je sicer pred dnevi sporočila, da je glede svojega jedrskega programa pripravljena na nova pogajanja s šesterico, v katerih poleg obeh Korej sodelujejo še Japonska, ZDA, Rusija in Kitajska, vendar pod pogojem, da Združeni narodi prekličejo sankcije proti njej, ZDA in Južna Koreja pa vsa "dejanja agresije".