Slovenija

Baričevičevi bulmastifi še pred višjimi sodniki

m.r.
25. 4. 2013, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tožilka Dragica Kotnik se je pritožila na sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča, s katero sta bila policista Dušan Mikolčevič in Aleš Conradi oproščena očitkov za malomarno opravljeno preiskavo tragedije na Oražnovi ulici v Ljubljani februarja 2010, ko so razvpiti bulmastifi do smrti pogrizli svojega lastnika, zdravnika Sašo Baričeviča.

Fotografija je simbolična
Tožilka se ne strinja z razsodbo, da policistoma ni mogoče očitati nevestnega dela.

Mikolčevič in Conradi sta bila obtožena, da sta ob smrti Baričeviča preiskovalnemu sodniku in tožilstvu zamolčala nekatera dejstva glede suma mučenja živali in sledi krvi v hiši, ki so po prepričanju tožilke Kotnikove kazale na možnost navzočnosti tretje osebe na kraju dogodka, ki bi lahko zagrešila kaznivi dejanji opustitve pomoči in neodvrnitve nevarnosti. Ta »fantom« je med sojenjem policistoma, ki se je končalo v začetku letošnjega leta, omenjala edino kronska priča tožilstva Marjan Vukas, ki je na eni od obravnav precej neprepričljivo razpredal, kako je iz križišča Oražnove in Postojnske videl speljati terensko vozilo črne barve, domnevno last odvetnika Mira Senice, druge priče, zaslišane med postopkom, pa o tem niso imele kaj povedati.

Tožilka Kotnikova v pritožbi višjim sodnikom predlaga, da razveljavijo oprostilno sobo in primer vrnejo v ponovno odločanje na prvo stopnjo oz. da sledijo njenim predlogom o pogojnem kaznovanju. Za Mikolčeviča predlaga eno leto zapora s preiskusno dobo treh let, za Conradija pa 5 mesecev zapora s preiskusno dobo treh let.