Slovenija

Predsednik uprave Impola na sodišču

sta/rs
25. 4. 2013, 07.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Mariboru je za danes sklican predobravnavni narok, na katerem se bodo obtoženi lahko izrekli o krivdi zaradi domnevnega oškodovanja podjetja Impol iz Slovenske Bistrice.

Wordpress

Zlorabe položaja ali pravic so obtoženi predsednik uprave Impola Jernej Čokl ter član uprave Vladimir Leskovar in njegova družba Upimol 2000.


Zadeva je priromala na sodišče šest let po kriminalistični preiskavi in bila medtem močno spremenjena. Medtem ko se je ob vložitvi ovadbe leta 2007 govorilo o oškodovanju Impola za 34 milijonov evrov, je bil ta znesek po opravljeni preiskavi znižan. Po neuradnih navedbah naj bi se obtožnica zdaj nanašala na oškodovanje v višini dobrega milijona evrov.

Zadevo je policiji prijavil Impolov sindikat, ki pa je julija 2010 odstopil od prijave. Kot je povedal predsednik sindikata KNSS - Neodvisnost Impol Milan Mesarič, so kasneje ugotovili, da v tem primeru ni šlo za osebno okoriščanje ali zlorabo položaja in veljavne zakonodaje, ampak se je podjetje lastninilo po načelih in takrat veljavnih določilih, ki so veljala za gospodarske družbe v lasti takratnega Sklada za razvoj.

Mariborski kriminalisti so sprožili preiskavo v Impolu, ker naj bi mu Čokl in Leskovar povzročila veliko premoženjsko škodo. Med leti 1998 in 2006 naj bi sklenila več pogodb z zasebno družbo in nanjo prenesla določene poslovne funkcije. Prenos naj bi se vršil med podjetjema Impol in Upimol, ki je v lasti nekaj menedžerjev Impola.