Slovenija

Vlada in sindikalisti skoraj v celoti usklajeni

STA/R.S.
24. 4. 2013, 21.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sindikati in vladni pogajalci so se skoraj v celoti uskladili glede predlogov sprememb zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, je po pogajanjih dejal sindikalist Janez Posedi.

Mediaspeed

Razpravljali so tudi o stavkovnem sporazumu, podpis katerega pa bo odvisen od dogovora o varčevalnih ukrepih, ki bo na mizi v četrtek.
Kot je pojasnil vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Posedi, so danes nekoliko natančneje določili zadeve glede reševanja stavkovnih zahtev. Ob tem ocenjuje, da bo sicer "še kakšen dan ali dva" dela na stavkovnem sporazumu, a v četrtek se bodo lotili vladnih predlogov varčevalnih ukrepov na področju plač.
Pri usklajevanju sprememb zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto sta se po njegovih besedah obe strani zbližali in skorajda v celoti uskladili. Nekaj podrobnosti je še odprtih, a te so odvisne od podatkov, ki jih bo vlada še priskrbela v prihodnjem tednu, je dodal Posedi.
Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič pa je po pogajanjih izrazil pričakovanje, da bo na četrtkovem nadaljevanju pogajanj vladni glavni pogajalec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, predstavil približevalni predlog. Alternative pa pripravljajo tudi nekateri sindikati, zato se bodo še pred pogajanji predvidoma sešli na usklajevalnem sestanku.
Tudi Posedi v četrtek pričakuje pester dan. Kot je dejal, je bilo mogoče razumeti, da trenutno predlagani vladni ukrepi ne bodo dobili zadostne podpore sindikatov, zato tudi sam pričakuje, da bo Virant predstavil zanje bolj sprejemljiv približevalni predlog, saj usklajenega predloga sindikalne strani zagotovo ni pričakovati.