Svet

Našteli že 175 mrtvih

STA / S.R.
25. 4. 2013, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Število žrtev sredinega zrušenja osemnadstropne stavbe na obrobju bangladeške prestolnice Daka se je povečalo na 175.

Reuters
Število žrtev še vedno raste.

V nesreči, do katere naj bi domnevno prišlo zaradi neupoštevanja opozoril zaposlenih o nestabilnosti stavbe, je bilo ranjenih vsaj 1000 ljudi. Iskanje preživelih se medtem nadaljuje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bangladeške oblasti so svojcem predale že več kot 133 trupel, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Reševalcem je doslej uspelo rešiti okoli 1400 ljudi, kljub temu pa so mnogi še vedno ujeti pod ruševinami. "Izpod ruševin smo slišali jok. Skozi luknje smo jim poslali vodo, hrano in kisik, da jih ohranimo pri življenju," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal vodja gasilskih enot major Mahbubur Rahman.

Preživeli so dejali, da so v zgradbi, v kateri so se nahajale trgovine in tovarne z oblačili, v torek odkrili razpoko, kar je vodilo do evakuacije okoli 3000 tekstilnih delavcev, a so jim nadrejeni naročili, naj se vrnejo na delovna mesta.

Tiskovni predstavnik skupine za pravice tekstilnih delavcev s sedežem v Amsterdamu Clean Clothes Campaign Tessel Pauli je dejal, da nesreča kaže na "simptomatičen" problem v Bangladešu, kjer tuji lastniki v zameno za večji dobiček ogrožajo življenja delavcev.

"Tovrstne nesreče so odraz ravnanja podjetij, pri katerih varnost ni prioriteta. Vedo kaj morajo storiti, vendar tega ne storijo," je dejal Pauli.

Na nesrečo so se burno odzvali tudi bangladeški sindikati in borci za človekove pravice, ki zahtevajo konec nekaznovanosti podjetij v tekstilni industriji.

Novembra lani je v požaru v tekstilni tovarni na obrobju prestolnice umrlo 111 ljudi, vodstvo tovarne pa naj bi delavcem preprečevalo, da med požarom zapustijo tovarno.

V Bangladešu so sicer zrušenja stavb pogosta. V obubožani državi namreč pogosto obidejo pravila glede varne gradnje, tudi ko gradijo večnadstropne stavbe. Leta 2005 se je na istem območju zrušila tovarna, pri čemer je umrlo več kot 70 ljudi.