Slovenija

Na sodišču nadaljevanje naroka za Tovšakovo in druge

STA / S.R.
25. 4. 2013, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na celjskem okrožnem sodišču se bo danes nadaljeval predobravnavni narok za nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in druge.

Mediaspeed

Obtožnica jih bremeni kaznivega dejanja goljufije na škodo EU v primeru, ki se nanaša na projekt Rimske terme. Po neuradnih podatkih Tovšakova ne bo priznala krivde, ker tožilec Stanislav Pintar predlaga previsoko kazen.

Prav tako naj ne bi držali vsi očitki iz obtožnice. Zagrožena kazen za omenjeno kaznivo dejanje pa je od enega do osem let zapora.

Tožilec v omenjenem kaznivem dejanju Tovšakovi očita, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta lani umrl, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov. Ta sredstva sta pridobila in porabila. Poleg tega jo obtožnica bremeni, da je del terjatev iz tega posla, ki pa sploh niso obstajale, prodala faktoring družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.

Med obdolženima sta še nekdanji odgovorni nadzornik gradbišča Rimske terme Karel Bogatin, nekdanji vodja gradbene operative Vegrada Marjan Volmajer in družba Rimske terme v stečaju. Vsi obdolženi in njihovi zagovorniki so ob začetku predobravnavnega naroka pred dvema tednoma potrdili, da se želijo s tožilcem sporazumeti o priznanju krivde.

Specializirano državno tožilstvo je obtožnico vložilo oktobra lani, Vegrad pa je sodeloval pri prenovi Rimskih term, ki so bile zaprte od oktobra 1991 in so konec marca 2011 sprejele prve goste.

Tovšakova je sicer v priporu zaradi drugega kaznivega dejanja. Vrhovno sodišče pa je 11. aprila zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti zagovornika Tovšakove Borisa Kandutija glede odprave pripora trem osumljencem zaradi posredovanja tujih delavcev pri gradnji Teša 6.

Sodišče je Kandutijevo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti. Kot je razvidno iz sodbe vrhovnega sodišča, je sodišče pritrdilo zaključku preiskovalne sodnice, da obstajajo okoliščine, ki kažejo na nevarnost, da bi osumljenka na prostosti nadaljevala z izvrševanjem kaznivih dejanj.

Po navedbah sodišča je Tovšakova, ki naj bi se dogovarjala za zagon proizvodnje v tujini, kar bi ji v primeru stalne preselitve omogočilo ekonomsko preskrbljenost, že bila nepravnomočno obsojena zaradi korupcije in je v številnih kazenskih in predkazenskih postopkih.